Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР “Київська обласна бібліотека для дітей” щорічно з 1909 р. відзначає день свого заснування

 

КЗ КОР “Київська обласна бібліотека для дітей” заснована в 1909 році потомственною почесною громадянкою м.Києва Дорою Доброю і була відкрита для читачів 17 серпня в центрі міста по вулиці Прорізній у бель-етажі будинку №5. Це була перша в м. Києві, Україні та Європі спеціалізована бібліотека для дітей і мала назву “Детскія Библіотека Д. Ю. Доброй”. Засновниця відкрила і утримувала її власним коштом в приміщенні, яке сама і оплачувала. 

До утворення “Детскія Библіотека Д. Ю. Доброй” спеціалізованих бібліотека для дітей в Україні і Європі не було. Були відділи дитячої літератури в бібліотеках для дорослих, які активно створювались у другій половині, наприкінці ХІХ сторіччя та у першій чверті ХХ сторіччя. 

За свій понад 110-річний шлях бібліотека змінювала назви, змінювала адреси, але ні на день не припиняла свого існування, своєї діяльності. Ні під час революційних подій 1917-1921 рр., ні під час Другої світової війни і тимчасової окупації частини України і м. Київ. Працівники бібліотеки, з ризиком для власного життя, зареєстрували бібліотеку, як діючу, і таким чином зберегли її від знищення. Бібліотека була промінчиком світла для дітей, сім’ї яких не змогли, або не встигли евакуюватися. 

До утворення в Україні Республіканської бібліотеки для дітей (нині - Національна бібліотека України для дітей) бібліотека, заснована Д. Ю. Доброю, фактично виконувала функції республіканської. За її подобою створювалися спеціалізовані бібліотеки для дітей по всій Україні. 

В свій час, у 1913 році, “Детскія Библіотека Д. Ю. Доброй”, її засновниця та колектив, який у неї працював, брали участь у І Всеросійській виставці досягнень науки, техніки, промисловості та сільського господарства, яка проводилась у м. Київ. Для бібліотеки було виділено окрему кімнату, де, крім виставкових стелажів і шаф з дитячою літературою, були розміщені і діаграми з досліджень та спостережень, вивчення читання та керівництва дитячим читанням, які застосовувала в своїй бібліотеці відома педагогиня бібліотекарка - Дора Добра. 

У 1919 році Наркомосом України було прийнято рішення про створення на базі цієї бібліотеки єдиного в Україні та Європі музею дитячої книги. Його створили протягом 1922-27 рр. Музей був складовою науково-методичного відділу бібліотеки і базою для наукових досліджень з питань розвитку дитячої літератури, книгодрукування та дитячого читання.

 Понад 110 років всі покоління працівників бібліотеки зберігали і зберігають першу спеціалізовану бібліотеку для дітей в Україні і в Європі та її фонди.       

Книги і бібліотеки незнищенні. Поки існують бібліотеки, книги - існують і держави. Є бібліотеки - є держава! 

Сучасний фонд бібліотеки трансформується в україномовний універсальний фонд За роки незалежності України він збагатився чудовою україномовною літературою для дітей та керівників дитячого читання: батьків, вчителів, вихователів, викладачів гуманітарних вузів тощо. Але він потребує і комплектування художньою та галузевою літературою для дорослого читача, оскільки на бібліотеку, з лютого 1992 року, Київською обласною владою покладені додаткові функції по науково-методичному, координаційно-консультативному та інформаційному забезпеченню бібліотек Київської області, що обслуговують доросле населення. 

Україна завжди буде вільна і жива зі своїм героїчним народом, книгами, бібліотеками, історією і культурою. Зруйновані російськими агресорами бібліотеки, будуть відбудовані, а книги перевидані та написані нові. Так і буде!

Слава Україні! Героям слава!