Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Культура скасування» чи «скасування культури»?

 

Нещодавно спеціалісти КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» взяли участь у організованому Культурним Проектом вебінарі: «Культура скасування» чи «скасування культури»?. Основними доповідачами були Людмила Криворучка та Тарас Лютий.

Внаслідок російської агресії проти України, російська культура та її інституції активно вилучаються із культурних подій, освітніх і наукових проєктів у всьому світі. В Україні перейменовують вулиці та назви станцій метро, знімають пам’ятники, обговорюють вилучення російської літератури зі шкільної програми з літератури. Чи є «велика російська» культура небезпечною і токсичною? Чи породжує вона чудовиськ ідеології «русского мира»? Яким чином відбулася «нормалізація» жорстокості й тотальної антигуманності? Яким має бути осмислення російського символічного універсуму українцями і самими росіянами зараз, коли йде війна?

Такі питання обговорювалися на зазначеному вебінарі. З огляду на війну, де російський агресор намагається знищити Україну, українську націю, українську мову і культуру, то російським авторам, російськомовній книзі та російським пам’яткам не місце в Україні.  

Слава Україні! Героям Слава!