Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

До Міжнародного дня польоту людини в космос

12 квітня все людство відмічає Міжнародний день польоту людини в космос, свято, яке ООН започаткувала у 2011 році. Це свято підкреслює нестримну жагу людського роду до пізнання нових світів. Ера польотів людини спочатку на літаку, а потім і у космічному кораблі відкрила для людства принципово нові можливості у подоланні відстані та швидкості руху. У цей знаменний день варто пам'ятати, що можливості нашого пізнання не обмежені, і за наявності наполегливої праці та терпіння ми можемо здолати будь-які перешкоди. 

Україна і космос – нероздільні. Зв’язок цей міцно встановився ще на зорі космонавтики. Українське походження мали такі творці теорії польотів у світовому просторі, як Костянтин Ціолковський (повне прізвище Ціолковський-Наливайко), Микола Кибальчич, Юрій Кондратюк. У Київському політехнічному свого часу вчилися Сергій Корольов і Володимир Челомей (конструктор відомої ракети-носія «Протон»).

Першим, хто додумався використати ракети для польоту людини у космос теж був українець – Микола Кибальчич. Сергій Корольов, той самий, чия ракета 12 квітня 1961 року виведе у космос першу людину планети, теж був українцем з Житомира. Чудовим вираженням міжнародного співробітництва в освоєнні Всесвіту, пізнанні його таємниць став політ українського космонавта Леоніда Каденюка на борту американського корабля. За роки незалежності Україна впевнено посіла своє місце серед провідних космічних держав світу. На сьогодні Україна контролює 10% ринку космічних послуг.

 

 

Початок космічної ери людства безпосередньо пов'язаний з ім'ям звичайного житомирянина Сергія Корольова (1906-1966), який зробив можливим запуск першого штучного супутника Землі, перший політ людини в космос, перший вихід космонавта у відкритий космос, роботу орбітальної станції і багато іншого.

 

 

 

 

 

 

 

Микола Кибальчич (1853-1881) народився в місті Короп Чернігівської області. Був революціонером-народовольцем. Перебуваючи за ґратами, розробив проєкт реактивного літального апарата, що передбачав оснащення ракети пороховим двигуном, керування польотом через зміну кута нахилу двигуна, програмування режиму горіння пороху, системи забезпечення стабілізації польоту. 

 

 

 

 

 

 

Юрій Кондратюк (1897-1942) народився в Полтаві. Український учений-винахідник, один з піонерів теорії космічних польотів, вивчав основні проблеми космічних польотів і займався конструюванням міжпланетних кораблів. В 1969 році американці успішно використали ідеї українця під час планування висадки американських астронавтів на Місяць.

 

 

  

 

 

 

Володимир Челомей (1914-1984) народився на території Польщі. Вчений, автор багатьох наукових праць з ракетобудування, переважна більшість яких була під грифом «таємно». Свого часу був одним з головних учених-консультантів у галузі ракетних двигунів. Йому належить ідея та реалізація проєкту зі створення транспортних орбітальних кораблів багаторазового використання. 

 

 

 

 

 

 

 

Валентин Глушко (1908-1989) народився в Одесі.  Видатний український інженер, учений, основоположник рідинного ракетного двигунобудування. Створив  багаторазовий ракетно-космічний  комплекс «Енергія» – «Буран»,  а також під його керівництвом виконано величезний обсяг робіт щодо поліпшення керування пілотованими космічними кораблями «Союз», вдосконалення вантажних кораблів «Прогрес», орбітальних станцій «Салют» та створено орбітальні станції «Мир».

 

 

 

 

 

 

 

Леонід Каденюк (1951-2018) народився в с. Клішківці Хотинського району Чернівецької області – перший космонавт незалежної України, Народний Посол України, Герой України. З 19 листопада по 5 грудня 1997 року  здійснив політ на американському транспортному космічному кораблі "Колумбія" місії STS-87. У космосі українець та його колеги проводили експерименти спільного українсько-американського дослідження з трьома видами рослин: ріпою, соєю і мохом.

 

 

 

 

 

 

 

Анатолій Арцебарський (1956) народився в смт Просяна Покровського району Дніпровської області – льотчик-космонавт, льотчик-випробувач, Герой Радянського Союзу. Здійснив довгий космічний політ на «Союзі ТМ-12» та орбітальному комплексі «Мир» з 18 травня по 10 жовтня 1991 року у якості командира екіпажу транспортного корабля «Союз ТМ-12» и ОК «Мир» за програмою 9-ї основної експедиції (ЕО-9) та програми «Джуно» (Juno). В ході польоту здійснив 6 виходів у відкритий космос загальною протяжністю 32 години 17 хвилин

 

 

 

 

 

 

Володимир Ляхов (1941-2018) народився в м. Антрацит Луганської області, – льотчик-космонавт, двічі Герой Радянського Союзу. Здійснив три польоти в космос: командиром кораблів «Союз-32» і станції «Салют-6» (посадка на «Союзі-34»), «Союз Т-9» і станції «Салют-7», «Союз ТМ-6» з відвідинами станції «Мир» (посадка на «Союзі-ТМ-5») загальною тривалістю 333 доби 7 годин 17 хвилин 37 секунд; три виходи у відкритий космос загальною тривалістю 7 годин 7 хвилин. 

 

 

 

 

 

 

 

Леонід Кизим (1941-2010) народився в м. Лиман Донецької області – космонавт, двічі Герой Радянського Союзу.

Перший політ в космос здійснив на космічному кораблі «Союз Т-3» в якості командира корабля. Загальний час перебування в космосі склав 12 днів 19 годин 7 хвилин і 42 секунди. Другий політ в космос здійснив на космічному кораблі «Союз Т-10» в якості командира корабля. Загальна тривалість другого польоту склала 236 днів 22 години і 49 хвилин; загальна тривалість перебування у відкритому космосі – 22 години 50 хвилин.

 

 

 

 

 

 

Володимир Васютін (1952-2002) народився в м. Харків – льотчик-космонавт, Герой Радянського Союзу

17 вересня 1985 року здійснив свій перший політ у космос як командир корабля «Союз Т-14» до станції «Салют-7». Під час перебування на станції важко захворів і на 62-й день свого перебування там був вимушений повернутися на Землю. Загальна тривалість польоту була 64 дні 21 годину 52 хвилини та 8 секунд

 

 

 

 

 

 

Леонід Попов (1945) народився в м. Олександрія Кіровоградської області – льотчик-космонавт, двічі Герой Радянського Союзу.

Здійснив 3 космічних польоти: на космічних кораблях «Союз-35», з посадкою на «Союз-37», «Союз-40» в складі міжнародного космічного екіпажу та «Союз Т-7» та орбітальній станції «Салют-7». За успішне виконання завдань польотів Леоніду Попову було двічі присвоєно звання Героя Радянського.

 

 

 

 

 

 

Павло Попович (1930-2009) народився в м. Узин, Білоцерківського району Київської області – перший льотчик-космонавт України, льотчик-космонавт № 4, двічі Герой Радянського Союзу. Перший космічний політ українця тривав 2 доби 22 години 57 хвилин. Досліджував геолого-морфологічні об’єкти земної поверхні, атмосферні утворення і явища, фізичні характеристики космічного простору, виконував медично-біологічні дослідження з вивчення впливу чинників космічного польоту на організм людини і визначення раціональних режимів роботи на борту станції.

 

 

 

 

 

Яскраві успіхи космонавтики – закономірний результат самовідданої праці багатьох тисяч людей, десятків трудових колективів, які роблять все від них залежне в ім’я прогресу космічної галузі.