Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

До дня народження відомого українського художника ОЛЕКСІЯ ГОРБЕНКА

11 квітня виповнюється 103 роки вiд дня народження ОЛЕКСІЯ АРХИПОВИЧА ГОРБЕНКА (1919-2010) – знаного в Україні живописця, викладача, члена Національної спілки художників УРСР (1951), Заслуженого художника України (1980), професора КНУБА (1983). 

Олексій Горбенко народився у місті Ржищів Київської області. Митець, учасник Другої Світової війни, пройшов фронтовими дорогами від першого до останнього  її дня. Під час війни він творчо працював і створював картини. Збереглося понад 100 його фронтових робіт.

Художник переважно працював у галузі станкового живопису, портрету, графіки. Його пензлю належить галерея героїв Другої Світової війни, героїв підпільної діяльності та партизанського руху в Україні. Він єдиний український художник, який створив портретну галерею партизанів-підпільників Києва і Київської області. Також ним написана галерея портретів першопрохідців космосу: С. Корольова, Ю. Гагаріна, П. Поповича та інших. В творчому доробку О. Горбенка портрети видатних українців: Тараса Шевченка, Лесі Українки, серія картин «Діячі науки і культури».

Творчий здобуток митця складає понад 1000 робіт. В своїх полотнах  Олексій Горбенко передає любов до рідної землі, її неповторної краси та захопленість мужніми, працьовитими людьми. На 56 виставках всесоюзних, республіканських, обласних, міських та зарубіжних експонувалися його роботи.  139 картин Олексія Горбенка знаходяться в експозиціях і фондах музеїв різних країн.  Є вони і в Національному художньому музеї України та Національному музеї «Київська картинна галерея».

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» пропонує познайомитись з окремими роботами талановитого земляка, митця Олексія Горбенка.