Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» вітає всіх зі святом БЛАГОВІЩЕННЯ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ

Благовіщення Пресвятої Богородиці – це одне з дванадцяти найголовніших свят православної церкви. Слово «Благовіщення» означає добру, радісну звістку. Це день, коли Архангел Гавриїл явився Пресвятій Діві Марії та повідомив їй благу вість, що вона народить Спасителя роду людського, Сина Божого – Ісуса Христа. У цей день в храмах проходять святкові служби. Богослужіння цього дня сповнене піднесених, величних і радісних гімнів, багато разів у храмі Божому звучить добре знане всім привітання Архангела Гавриїла, яке він сказав Діві Марії: «Радуйся!».

Свято Благовіщення – це також і одне із найбільших весняних свят. З давніх-давен це свято отримало назву «третьої зустрічі весни» і пов`язане з пробудженням землі та остаточним настанням весни. В цей день Бог благословляє землю на початок польових робіт.

Українці шанують свято Благовіщення, яке завжди святкують дуже урочисто. Особливу увагу приділяли 7 квітня настрою в родині та відносинам з близькими, адже за повір’ям, яка атмосфера буде в домі цього дня – така і протримається протягом наступного року. Важливо на свято Благовіщення Пресвятої Богородиці робити добрі справи та подавати милостиню нужденним. У цей день суворо заборонялося працювати, а особливо грішно  на землі. Господарі в Україні випускають із хлівів тварин, щоб чули весну.

Незаміжні дівчата біля храмів танцювали перший весняний хоровод – «кривий танець». Якщо на Благовіщення дівчина, йдучи по воду, знайде квітучий первоцвіт – цього ж року вийде заміж. А та, яка хоче стати гарнішою, має налити в миску холодної води, пустити плавати первоцвіт (пролісок) і вмитися цією водою.  Гарною звісткою вважалось побачити білого птаха, особливо голуба. В деяких регіонах навіть випікали цього дня голубів з тіста.

Колектив КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» вітає зі святом! Від щирого серця бажаємо Вам і Вашим близьким миру, злагоди,  здоров’я та добрих звісток!

Благовіщення

Навколо все цвіте і зеленіє – 

Благую вість отримала Марія.

– Ти станеш Матір'ю, – архангел їй сказав, –

для сина Божого, Господь так побажав!

Цей день весняний люди святкували, 

Цілющі проскурки у церкві купували, 

Щоб зберегти від бід усю родину... 

Слова молитви до небес так щиро линуть...

І звичаїв в народі є чимало:

На волю діти птахів випускали.

Дощу чекали, щоб жита родили.

А по погоді про весь рік судили.

Вдень Благовіщення Господь благословляє

Всю землю на рясні щедрі врожаї.

А птах в цей день навіть гнізда не в'є... 

Весна господаркою справжньою стає!

                                                                       Тетяна Строкач