Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

До дня народження відомого художника Івана Батечка

7 квітня виповнюється 96 років від дня народження ІВАНА ВАСИЛЬОВИЧА БАТЕЧКА (1926-1981) – видатного представника київської школи графіки другої половини ХХ століття, живописця, викладача Київського художнього інституту, члена Національної спілки художників України.

Іван Батечко родом з села Рудня, що на Броварщині Київської області.

Художник писав портрети, натюрморти та найулюбленішим його жанром був пейзаж, переважно міський. В його творах, часто об`єднаних в серії, є види Богуслава, Одеси, Судака та багатьох міст України. Та найбільше робіт він присвятив улюбленому Києву і його пам`яткам, серед яких монументи видатним діячам історії та культури, куточки старого міста, ансамблі Києво-Печерської Лаври, Видубецького монастиря.

Понад дванадцять років Іван Батечко працював у Софійському заповіднику (нині – Національний заповідник «Софія Київська»), тому більшість його робіт присвячена пам’яткам славетної Софії. За його участі була оформлена низка видань, пов’язаних із пам’ятками заповідника, які мають інформаційну та художню цінність. В фондах Національного заповідника «Софія Київська» зберігаються естампи до цих видань, ксилографічні дошки, передані на зберігання його родиною, а також живописні і графічні твори майстра.

Має І. Батечко і власну «шевченкіану». Подорожуючи пов`язаними із життям поета місцями, художник створив у техніці ліногравюри м`які за кольором ліричні українські пейзажі (серія «Шляхами Тараса» – «Дорога на зелену Діброву», «Бульвар Т. Шевченка в с. Шевченкове»).

Як відзначають мистецтвознавці, художні твори Івана Батечка –  просякнуті ліризмом, гармонійністю та душевною теплотою. Їх найстрій відповідає натурі художника, якого згадують як скромну, добру та порядну людину.

Твори Івана Батечка зберігаються в Національному художньому музеї України, Кам'янець-Подільській картинній галереї, Музеї сучасного мистецтва України та приватних колекціях.

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» пропонує до уваги окремі роботи талановитого митця Івана Батечка.