Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Міжнародний день птахів

1 квітня в багатьох країнах світу відзначають Міжнародний день птахів, бо саме в цей день у 1906 році набула чинності  «Міжнародна конвенція з охорони птахів, корисних в сільському господарстві». 8 жовтня 1950 року на зміну цьому документу в Парижі було підписано «Міжнародну конвенцію про охорону птахів». 

Міжнародний день птахів – це інтернаціональне екологічне свято, яке проходить щорічно в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера». Мета цього свята – привернути увагу людства до проблем збереження пташиного світу, адже на Землі немає такого куточка, де не було б птахів. Птахи живуть на планеті понад 150 мільйонів років, їх еволюція йде з часів динозаврів, ще із юрського періоду. Станом на 2007 рік нараховують від 9.800 до 10.500 видів птахів, 156 видів, в даний час, знаходяться під загрозою вимирання. Вони населяють усі екосистеми Земної кулі від Арктики до Антарктики.

В Україні налічується близько 360 видів птахів. Разом з птахами, які можуть залітати на територію країни – близько 456 видів. До останнього видання Червоної книги України (2009) включено 87 видів птахів.

Українці шанують Міжнародний день птахів, бо здавна шанобливо ставилися до них. Колись і дорослі, і діти прихід весни та приліт птахів відзначали чудовими традиціями: співали веснянки, розписували писанки до Великодня, випікали «жайворонків» з тіста та зустрічали пташок з вирію піснями і примовляннями. Приготування таких печених пташок відбувалось часто на свято Явдохи 14 березня чи Теплого Олекси 30 березня, інколи навіть напередодні Благовіщення. Але найчастіше – до дня весняного сонцестояння, що припадає на 21 березня.

Допомогти птахам може кожен з нас. Перш за все, треба менше турбувати перелітні зграї. Можна зробити для них годівнички та підкорміти їх. Необхідно зберегти і примножити різномаїття наших крилатих друзів, бо птахи мають велике значення в природі і житті людини. Вони є нашими найкращими друзями, з ними людина стає кращою, внутрішньо красивішою, благороднішою, чистішою. Люди зображують птахів на картинах, присвячують їм поезії, згадують в піснях. Птахи поряд з людиною ідуть пожиттю. Бережімо птахів – вони наші друзі!

 

Малиново. Хрещато. Бузково. 

У дитинстві, в дитячі роки.

Я сиджу на порозі кленовім 

і годую пташок із руки.

Прилетіли з веселого світу, 

з того світу, що сам – наче птах, 

щоб сузір'я достиглого жита 

на моїх позбирати плечах.

                                             Євген Гуцал