Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" до Дня святого Олексія.

30 березня відзначають Теплого Олекси – День святого Олексія. Традиції цього свята дуже давні, а народні прикмети справді перевірені часом.

 

Святий Олекса жив у Римі в IV столітті. За християнськими переказами, якось у нього було видіння про смерть матері і, щоб вимолити в Бога її життя, чоловік вирішив покинути дружину та відректися від власного щастя. Протягом 17 років він щоночі молився у храмі Пресвятої Богородиці. Діва Марія змилосердилася над ним і, з'явившись йому, сповістила, що Олексій є чоловіком Божим.

Українці вважали, що "Олексій, чоловік Божий, зиму нанівець зводить". Народні спостереження свідчать, що до 30 березня в Україну приходить справжнє тепло, тому народ дав ще одну назву цьому дню – Теплого Олекси.

У день Олексія наші предки готувалися до посівних робіт і оглядали городній інвентар. Особливу увагу приділяли воді. Пасічники виносили вулика на вулицю і заселяли бджіл. На Русі 30 березня було прийнято проводити гусячі бої.

У день Олексія Теплого для міцного здоров'я потрібно випити склянку березового соку і з'їсти ложку меду. У цей день також викладають на сонці картоплю - тоді урожай буде хорошим.

30 березня не можна нічого позичати, особливо дитячі речі, інакше можна віддати щасливу долю дитини. Небажано Вирушати в далеку дорогу.

 

Також у цей день у світі відзначають День захисту Землі і День прогулянки по парку.