Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» до дня народження Вінсента ван Гога

30 березня поціновувачі творчості геніального нідерландського художника ВІНСЕНТА ВАН ГОГА (30.03.1853-29.07.1890) відзначають його день народження.

Він був творцем, для якого не існувало канонів та обмежень; художником, не зрозумілим і не визнаним сучасниками; людиною, чиє сповнене божевіллям та самотністю життя обірвалася трагічно. Це все про Вінсента ван Гога  - генія, який значно випередив свій час і, який більшою мірою належав своїм картинам, ніж собі самому та, які з часом стали надбанням людства. 

Художник прожив дуже коротке життя, всього 37 років. Малювати почав, коли йому було близько 26 років і більшість його найвідоміших робіт були написані в останні два роки життя. Усього за десяток творчих років ван Гог створив приблизно 900 картин олією та понад 1100 робіт у різних жанрах та техніках. Його працездатність дивувала, а вміння бачити не форму, а суть вражала. «Соняшники», «Зоряна ніч», «Іриси», «Нічна тераса кафе», «Автопортрет з трубкою» - ці картини стали  своєрідним «брендом» та візитною карткою художника.      

Роботи митця є в колекціях кращих музеїв світу. Музей ван Гога в Амстердамі – один із найбільш відвідуваних музеїв. За життя художника, його роботи були представлені на двох великих та двох незначних виставках. Тільки одна з картин ван Гога була продана при його житті. Сьогодні багато його робіт є одними із найдорожчих картин у світі. Так, його «Портрет доктора Гаше» було продано в 1990 році за 82,5 млн. доларів.

Картини Вінсента ван Гога – це справжній зразок  мистецтва поза часом, вони надихають, зачаровують і дивують багато поколінь любителів справжнього мистецтва і мають величезний вплив на сучасну світову культуру. Про творця та його картини знімають фільми, пишуть книги, кращі модельєри світу використовують його картини для дизайну одягу та сумок.

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» має в своїх фондах чудові альбоми, книги з репродукціями картин українських і світових художників, в тому числі і Вінсента ван Гога, які можна було переглянути у відділі естетичного виховання бібліотеки, і що можна буде зробити знову після закінчення війни.