Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» до інформаційно-просвітницького проєкту «Кримська світлиця»

 

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» продовжує публікацію інформаційних матеріалів,  присвячених віковим культурним традиціям кримськотатарського народу, які визначають його національну ідентичність, в рамках, започаткованого бібліотекою, інформаційно-просвітницького проєкту «Кримська світлиця», що проводиться з метою соціальної адаптації громадян України, які залишили тимчасово окуповану територію України - Автономну Республіку Крим (АРК). 

Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки та культури ЮНЕСКО, у грудні 2021 року, визнала кримськотатарський орнамент орьнек надбанням людства.

Кримськотатарська нація формувалася протягом тисячоліть на території Кримського півострова. Культура цієї нації стала унікальним явищем світової культури,  успадкувавши багатовікові  традиції стародавнього і середньовічного Криму та усіх цивілізацій, які пройшли через цю землю. 

Традиції кримських татар – це нематеріальна спадщина корінного народу України: народне декоративне мистецтво,  мова, кухня, релігійне життя.

Декоративне мистецтво кримських татар  свого найвищого розквіту досягло у період Кримського ханства від другої половини XV ст. до кінця XVIII ст. 

Кримськотатарський орнамент є важливим елементом культурної самоідентифікації і невід'ємною частиною життя кожної кримськотатарської сім'ї. Кримські татари протягом тривалого часу мали звичай прикрашати будинок предметами декоративного та ужиткового призначення із зображенням різних орнаментів. Такі вироби завжди були гордістю сім’ї, їх ретельно зберігали і передавали у спадок.

Орнаментальне мистецтво кримських татар пройшло довгий і складний шлях синтезу, одержало свій розвиток і продовжує розвиватися. Орьнек (в перекладі «візерунок») – це традиційний орнамент у декоративно-ужитковому художньому мистецтві кримських татар, який підкреслює автентичність кримськотатарської культури. 

Орнамент містить у собі об’єднані дрібні елементи, переважно рослинного та геометричного характеру, симетричного та асиметричного розташування. Рослинний орнамент характерний для вишивки, різьблення по каменю, ювелірного мистецтва. Геометричні мотиви переважають в ткацтві та килимарстві. Традиційний орнамент, крім художньо-естетичного значення, мав важливу знакову та магічну функцію. В ньому кодувалася особлива інформація та за допомогою особливих знаків-символів магічного змісту відбувався захист від злих сил. Орьнек став засобом передачі знань від покоління до покоління кримських татар. Саме тому знання про Орьнек збереглись під час депортації 1944 року. Предмети із зображенням орнаменту і по сьогодні використовуються на всіх етапах життя кримських татар: в обряді народження дитини; у традиціях сватання та весіллі; у релігійному ритуалі обрізання хлопчиків; новосіллі; облаштуванні оселі; поминальних ритуалах.

12 лютого 2018 року традиційний орнамент кримських татар Орьнек був включений до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України, як одне з найдавніших досягнень культури кримськотатарського народу.

16 грудня 2021 року  на сесії Міжурядового комітету з питань нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО в Парижі було прийняте рішення про внесення до Репрезентативного списку Всесвітньої нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО – кримськотатарський орнамент Орьнек та знання про нього. 

 «Включення елементу «Орнек» до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства дозволить донести знання про культурну спадщину кримських татар широкому загалу громадян України та світу, які ніколи до того не знали про культуру та традиції корінного народу України», - зазначила Есма Аджієва, голова громадської організації «Алем».

Президент України Володимир Зеленський привітав це рішення ЮНЕСКО. «Вітаю кримськотатарський народ і всю Україну зі знаковою перемогою. ЮНЕСКО внесла традиційний кримськотатарський орнамент «орьнек» до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства. Це гідне визнання самобутності киримли та краси культурної мозаїки України», - написав Володимир Зеленський.

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» пропонує познайомитись з кримськотатарським орнаментом Орьнек, визнаним ЮНЕСКО,  надбанням людства.