Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

90-річчю Київської області присвячується!

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» до 145-річчя від дня народження ПЕТРА ВЕРНИ - видатного скульптора, майстра художнього різьблення по дереву, уродженця Київщини

 

90-річчю Київської області присвячується!

 

Петро Петрович Верна (1877-1966) – відомий український майстер народної станкової скульптури, заслужений майстер народної творчості Української РСР (1964), скульптор-аматор, який протягом життя створив багато оригінальних творів.

Життєвий і творчий шлях Петра Верни розпочався на хуторі Гора, неподалік від міста Бориспіль Київської області.  З раннього дитинства його захопила творчість, він натхненно шив, майстрував ляльки, вирізав фігурки. Першою серйозною роботою митця став портрет Тараса Шевченка, який П. Верна побачив на коробці з-під цигарок та наважився втілити в дереві. Сталося це 1912 року. Наступним у творчому доробку майстра став портрет Миколи Гоголя, який Верна вирізав на тоненькій дерев'яній пластинці та вставив у незвичайну різну раму. Окрилений схвальними відгуками митець продовжив натхненно творити. Далі народжується дерев'яна скульптура «Кобзар», яка сьогодні зберігається в одному з музеїв Києва.

У 1921 р. майстер отримав перше велике замовлення на погруддя Т. Г. Шевченка в натуральну величину від жителі м. Бровари. Пам’ятник було встановлено в центрі Броварів, і відкриття пройшло урочисто, при великій кількості народу. Пізніше митець створив копії  скульптур Кобзаря для сіл у Броварському і Бориспільському районах Київщини.

Особистість Тараса Шевченка, краса Кобзаревих поезій займали особливе місце в житті Петра Верни. Багато спільного було у долях  П.Верни і поета, тому і увесь творчий шлях митця пройшов під знаком любові до Тараса Григоровича Шевченка. Крім скульптур, Верна виготовляв  декоративні тарілки із зображеннями за сюжетами творів Т.Шевченка, різьбив багатофігурні композиції, відтворював скульптурні образи героїв Шевченкових творів – Катерини, кобзаря Перебенді та ін.  На ювілейній виставці, присвяченій 125-річчю від дня народження Т. Шевченка, митець представив: декоративну тарілку «Мені тринадцятий минало...» та медальйон із портретом Тараса Григоровича. Після закінчення виставки їх придбав тепер Національний музей Тараса Шевченка. Загалом Петро Верна автор понад 30-ти скульптурних портретів Шевченка та композицій на сюжети його творів.

Роботи Петра Петровича Верни  ставали окрасою багатьох виставок у Києві, Харкові, Москві, Ленінграді, Варшаві та інших містах.

Неможливо перелічити весь доробок, що створив Петро Верна за майже 50-ліття творчої  діяльності. За підрахунками спеціалістів це понад 100 високохудожніх фігур, груп та барельєфів. «Роботи Верни, — писав бориспільський журналіст  В. Івасенко, — глибоко народні, їм притаманний дивний вираз, український колорит. Вся ота земна краса немов передана різьбярем по дереву, оживлена руками ніжного майстра». 

Творчі роботи Петра Петровича Верни зберігаються у Музеї українського народного декоративного мистецтва, Національному музеї Тараса Шевченка, в Санкт-Петербурзі, Москві, є вони  у Франції та в Німеччині.

У 2004 році Київська обласна державна адміністрація заснувала обласну премію в галузі народного мистецтва імені Петра Верни. Цією премією  щорічно відзначають здобутки кращих майстрів традиційного народного мистецтва Київщини.

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» пропонує познайомитись з окремими роботами Петра Верни.