Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» до 370-річчя від дня народження Данила Туптала, уродженця смт. Макарів Київської області

 

Данило Туптало (21.12.1651-28.10.1709) (в церковному світі Димитрій Ростовський)   належить до когорти великих українців, якого історики назвали «найсвітлішою особистістю в церковному світі XVIII століття». Академік Дмитро Лихачов назвав його «останнім письменником, що мав величезне значення для всієї православної Східної та Південної Європи». 

Данило Туптало - український церковний діяч, вчений, письменник,  проповідник, богослов, агіограф, шанований в Українській Православній Церкві, бо укрив нев'янучою віковічною славою і українську церкву, і український народ, і українську культуру, як написала краєзнавець Діна Нетреба. Ще будучи проповідником у Києво-Печерській Лаврі він прийняв на себе важливий послух – складання «Книги житій святих» (Четі Мінеї), про життя благочестивих українців, яких церква може вважати своїми святими. Джерелами для його багатотомної «Книги житій святих» слугували праці латинських, грецьких, польських авторів. Ця багаторічна праця святителя Димитрія стала найпоширенішою й улюбленою для сімейного читання, виховання, оскільки тут загальнолюдський ідеал подавався не в формі нудних повчань, а через літературно опрацьовані образи святих подвижників. І тут треба віддати належне письменницькому таланту Димитрія Туптала.

«Четі Мінеї» мали великий вплив на Тараса Шевченка. Ще в дитинстві Тарас вечорами з великим захопленням читав ці товсті книги, від яких не міг відірватись. Це вони формували світогляд майбутнього великого поета.

Загалом творча спадщина Данила Туптала могла б скласти 30 томів, але нажаль,  більшість його творів втрачено назавжди. 

 «Він був одним з найталановитіших і найосвіченіших вихованців Могилянської Колегії. Цей козацький син з 18 літ «поклав на себе послух»: показувати народові дорогу живим словом, щирим пером і поширенням освіти» — написав історик Олександр Трачевський. Значення його творчості колосальне. Це на працях Данила Туптала виховувалося не одне покоління православної Європи.

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» запрошує переглянути викладку літератури «Великий українець Данило Туптало», де представлені видання про життя і просвітницьку діяльність нашого земляка, уродженця Київщини.