Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" до ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ КАВУНА

 Кавунів з баштанів

Навезли до двору.

Кавунів-смуганів

Височенні гори.

І великі, і малі — 

Всі на смак чудові. 

Нині в місті і в селі 

Свято кавунове.

Варвара Гринько

3 серпня, щорічно, відзначається - Всесвітній день кавуна. Свято улюбленого багатьма літнього смаколика . Добре тамуючи спрагу і будучи дуже корисним, кавун  справді заслуговує на своє свято.

Як вважають історики, батьківщиною кавуна є Південна Африка. Відомо, що вже в Древньому Єгипті люди знали і обробляли цю рослину. Kавуни клали в усипальниці фараонів, як джерело їжі в їхньому загробному існуванні. Був він відомий і в Стародавньому Римі, де його їли свіжим або засоленим, а також варили з нього мед. В X столітті на купецьких судах кавун потрапив до Китаю. В Європі кавуни вперше з’явилися приблизно в XIII-XIV століттях, а в Америку вони були доставлені в XVI-му столітті європейськими колоністами.

На сьогоднішній день існує більше 1200 сортів кавунів, які вирощують в 96 країнах світу. В основному це країни з теплим кліматом.

Найбільш дивні сорти кавунів вирощують у Японії - квадратні, пірамідальні, жовті та мініатюрні кавуни діаметром 10 см. А найважчий кавун в світі виростили в Америці і він важив 122 кілоргами. Його форма була не кругла, а витягнута, як у дині.

Сьогодні недарма в багатьох країнах  підтримали ідею відзначення Всесвітнього дня кавуна. Адже, ця ягода не тільки надзвичайно смачна. Не менше ціняться її поживні та лікувальні властивості. З давніх-давен вважалося, що кавун очищає організм та збагачує його цінними вітамінами і мікроелементами. Вчені довели, що регулярне споживання цієї ягоди принесе багато користі здоров’ю людини. Загалом кавун - виключно корисний продукт, який є для більшості людей ідеальним доповненням до здорового харчування. Тож їжте більше кавунів і не хворійте!

2021 рік оголошений  ООН Міжнародним роком овочів і фруктів. КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" запрошує переглянути книжково-ілюстративну виставку-огляд "Вітамінний калейдоскоп", де можна познайомитись із цікавими і корисними книгами, в тому числі і про кавуни.

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" пропонує познайомитись з добіркою репродукцій картин українських художників, присвячених кавуну: Євгенії  Гапчинської, Петра Козловського, Ольги Карпенко, Анатолія Жежери, Катерини Білокур, Володимира Перепічая.