Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

 

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" продовжує цикл заходів, в рамках започаткованого бібілотекою інформаційно - просвітницького проєкту "Кримська світлиця", що проводиться з метою соціальної адаптації громадян України, які залишили тимчасово окуповану територію України - Автономну Республіку Крим (АРК) та пропонує до уваги  інформаційний матеріал до ДНЯ СПРОТИВУ ОКУПАЦІЇ АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ ТА МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ, який  щорічно відзначають 26 лютого.

Ця дата встановлена з метою вшанування мужності і героїзму громадян України, які проживають на тимчасово окупованій російським агресором території — в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, у відстоюванні територіальної цілісності України, з нагоди відзначення річниці від проведення 26 лютого 2014 року в місті Сімферополі мітингу на підтримку територіальної цілісності України.

26 лютого 2014 року Меджліс кримськотатарського народу, не погоджуючись з намаганням проросійських сил провести сесію кримського парламенту по затвердженню референдуму по від’єднанню Криму від України,  зібрав під стінами кримського парламенту близько 10-12 тисяч кримськотатарських та українських активістів на відстоювання українського Криму.

Анексію Криму Російською Федерацією не визнала абсолютна більшість держав світу. Проти Росії запровадили санкції. Генеральна Асамблея ООН неодноразово ухвалювала резолюції щодо Криму — на підтримку територіальної цілісності України, щодо порушень прав людини на окупованому півострові, щодо мілітаризації Росією Криму, Чорного та Азовського морів.

Кримські правозахисники повідомили, що у "справі 26 лютого" проукраїнським активістам у Криму російська окупаційна влада ухвалила вісім вироків, зокрема до восьми років позбавлення волі в колонії суворого режиму засудила заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза. Його звільнення домоглися тільки у 2017 році, в межах обміну.

З початком російської окупації півострова почався спротив кримського народу і його боротьба за український Крим. Обличчями "кримського спротиву" стали: лідери кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, Рефат Чубаров,  Ахтем Чийгоз, ветеран кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка; кримчани: кінорежисер, письменник Олег Сенцов, Олександр Кольченко, підприємець Олександр Балух, кінорежисер Ахтем Сеїтаблаєв; жінки — членкині національного руху кримських татар і українського руху спротиву в Криму та багато інших справжніх кримських патріотів, які не відступають і не здаються, а продовжують боротися.

Президент України Володимир Зеленський назвав національною ідеєю деокупацію Кримського півострова. Він підкреслив, що повернення Криму до України - це не тільки його мета як Президента або позиція як громадянина України, це не тільки спільна мрія українців, а й запорука безпеки на планеті та відновлення віри в міжнародне право.

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" постійно інформує своїх користувачів у рубриці "Історичний лікбез", на сайті бібліотеки, про те, як кримчани борються за свої права і свободу, як виживає окупований Крим та назріваючу екологічну катастрофу півострова.

Крим - це Україна!