Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" до ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ ЧИТАННЯ ВГОЛОС

 

1 лютого 2021 року відзначається ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЧИТАННЯ ВГОЛОС. Свято читання 2010 року започаткував міжнародний освітній проект «LitWorld»  і проводиться воно щорічно у першій декаді лютого. Відзначення Дня читання вголос  трансформувалось в масштабний міжнародний рух, який об’єднує читачів, письменників та слухачів по всьому світу. Цю ініціативу вже підхопили мешканці понад 170 країн світу.   

     Серед різноманітних розвиваючих  занять, якими дорослі можуть захопити дітей, читання — одне з найбільш чудових. Воно дивує та захоплює, дає змогу спілкуватися та гратися, сміятися та сумувати, обійматися та переміщуватися у просторі та часі з рідними, близькими, друзями.. Педагоги засвідчують  сприятливий вплив батьківського читання на поведінку дітей. Наукові дослідження доводять — читання вголос казки на ніч дає дитині змогу стати значно розумнішою, добрішою та кмітливішою.

     Читання вголос розвиває в дитині вміння слухати. Воно значно збагачує її лексику, бо дозволяє  почути багато нових слів, які зазвичай дитина не чує в побуті, але які значно розширюють розуміння нею довкілля.

     Читання вголос - одна з кращих вправ для розвитку мови дитини, тому що читання вголос - це мовна практика, читання ж про себе - мовчазне поглинання інформації.

     Читання вголос - це і чудова нагода встановити довірливі відносини з дитиною та між людьми. Взаємний обмін корисною і цікавою інформацією сприяє налагодженню стосунків, робить людину відкритою, стосунки близькими та теплими. Прочитані спільно книжки — це чудовий матеріал для розвитку уяви та образного мислення як дитини, так і дорослого. Читаючи книжки, діти  відкривають для себе нові ідеї та цілі світи, про існування яких вони навіть не здогадувалися. 

     Та, мабуть, найголовніше, особливо для дитини, в читанні вголос— це спілкування з люблячим батьком чи матір’ю або чудовий час проведений у спілкуванні з друзями.

КЗ КОР «Київська  обласна  бібліотека для дітей»  запрошує до вибору цікавих книжок для голосного читання як індивідуально, так і в колі сім`ї та друзів.

«Один з найбільших подарунків, який можуть дати дорослі, своїм нащадкам та суспільству, — це читати дітям»        

Карл Саган, 

видатний американський популяризатор науки