Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" до МІЖНАРОДНОГО ДНЯ ПАМ`ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ

 

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" представляє книжкову викладку "Голокост: без права на забуття" про криваві роки Другої світової війни, про смертний вирок, винесений єврейському народові, про людей усіх національностей, котрі стали жертвами фашизму в Україні та в Європі.

 

     27 січня світова спільнота вшановує МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПАМ`ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ. Рішення вшановувати пам'ять жертв Голокосту в цей день було прийнято Генеральною Асамблеєю ООН 1 листопада 2005 року за ініціативи Австралії, Ізраїлю, Канади, Росії, України, США. Співавторами документу стали  більше 90 держав світу. Дата вшанування пам'яті жертв Голокосту була обрана не випадково – саме цього дня було звільнено концентраційний табір "Аушвіц", він же "Освенцим", на території нинішньої Польщі. За документами Нюрнберзького трибуналу, в цьому концтаборі загинули 2,8 мільйона чоловік, переважна більшість з яких були євреї.

     Масовою братською могилою і символом Голокосту в Україні став Бабин Яр. Дослідники цієї трагедії  дають різні цифри загальної кількості знищених у Бабиному Ярі — приблизно від 70 тисяч до 200 тисяч осіб. У 1946 році на Нюрнберзькому процесі наводилася оцінка близько 100 тисяч осіб, згідно з висновками спеціальної державної комісії для розслідування нацистських злочинів під час окупації Києва. 

     Жертвами Голокосту в окупованій нацистами Україні стали понад 1,5 млн людей. Місця найбільших масових страт євреїв в Україні: Бабин Яр (Київ) – більше 100 000, Богданівка Одеської області – понад 40 000, Дрогобицький Яр (Харків)   близько 20 000, Кам’янець-Подільський – 23 600, Дальник Одеської області – близько 18 000, урочище Сосонки біля Рівного – понад 17 000 жертв.

     Серед тих, хто пережив Голокост і зберіг свідчення про трагедію, велика кількість євреїв, кого з великим ризиком для життя переховували місцеві жителі. Ці люди, не євреї, названі Праведниками світу і врятували вони від загибелі десятки тисяч євреїв. За даними інституту «Яд Вашем», установлено 23 226  спасителів, яким присвоєно почесне звання «Праведник світу». За кількістю Праведників Україна посідає четверте місце в світі після Польщі, Нідерландів та Франції. Серед відомих праведників світу  митрополит Андрій Шептицький, який наказав сховати понад 300 єврейських дітей та цінні єврейські документи у митрополичій резиденції.

     В пам'ять про жертв Голокосту споруджені меморіали та музеї в багатьох країнах світу. Серед них: Музей Яд Вашем в Єрусалимі, Центр документації та меморіал у Парижі, Будинок-музей Анни Франк в Амстердамі, Меморіальний Музей Голокосту в Вашингтоні, Музей пам'яті 1,5 млн. єврейських дітей в Хіросімі, Музей Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні у Днiпрi  та інші.

Щорічно 29 вересня в Україні вшановують пам'ять жертв трагедії у Бабиному Яру, який став всесвітнім символом Голокосту. 

ЛЮДСТВО ПАМ`ЯТАЄ…