Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" вітає з православним святом -ХРЕЩЕННЯМ ГОСПОДНІМ!

 КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" пропонує книжкову викладку "Світле свято Водохреща".

Різдвяно-новорічний цикл зимових свят завершується 19 січня - святом Водохреща. Його ще називають Водосвяття, Хрещення Господнє, Йордан, Іорданів день, Богоявлення Господнє. У перекладі з грецької слово "хрещення" означає "занурення у воду". Вода завжди вважалася символом очищення і дарувала  людям здоров’я та наснагу, захист від лиха, наповнювала життєдайною енергією. 

Цього дня Іван Хреститель охрестив у річці Йордані Ісуса Христа. Під час хрещення над Ісусом з’явився Святий Дух у вигляді голуба, а з неба пролунав Божий голос. З цього почалася проповідницька діяльність Христа. 

В старовину вважалося, що вода в цей день стає чарівною, нею умивалися дівчата, щоб бути вродливими, нею лікували хвороби і захищалися від нечистої сили. У кожній хаті протягом року мала обов'язково стояти під образами пляшечка з йорданською водою. І що цікаво: вона ніколи не застоювалась, завжди була свіжою і придатною для вжитку.

Напередодні Водохреща - 18 січня - святкують другий Свят-Вечір. Увесь цей день віруючі люди нічого не їдять — постують. Сідають вечеряти, коли вже засяє вечірня зоря.

Вранці 19 сiчня у церквах відбувається урочисте богослужіння. По закінченню богослужіння  всі віряни йдуть процесією на річку. До річки на Водохреща йдуть усі: старі, молоді і діти. Кожен несе з собою пляшку або глечик на воду. Кульмінаційним моментом свята є занурення священником хреста у воду. З цього часу вода вважалася освяченою. По тому - найсміливіші купаються в ополонці.

Вдома освяченою водою кропили усе в оселi та господарствi. Перед обiдом всi п'ють свячену воду, оскільки вважається, що освячена на Водохреще вода має питися перед вживання їжi, адже саме за цієї умови вона має найбільшу силу.

На Водохреща, як і на попередні свята, за традицією спостерігають за навколишньою природою, щоб передбачити майбутній врожай.

Свято Водохреща для українського народу – це джерело світлої радості, очищення душі, зміцнення віри в добро. 

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" вітає з святом Водохреща!  Хай  чиста свята вода подарує кожному Божу Благодать, міцне здоров`я, достаток і добро!