Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» до ДНЯ ВШАНУВАННЯ УЧАСНИКІВ ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ АВАРІЇ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ АЕС

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» представляє  перегляд літератури «Серця, опалені Чорнобилем». Видання із фондів бібліотеки розповідають про хроніку ліквідації ядерної аварії, героїзм пожежних, енергетиків і всіх тих, кого ми сьогодні називаємо ліквідаторами.

 

Щорічно, 14 грудня, згідно з Указом Президента України, у день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, відзначається ДЕНЬ ВШАНУВАННЯ УЧАСНИКІВ ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ АВАРІЇ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ АЕС.

Тридцять чотири роки минуло з часу вибуху на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС –– трагедії, що стала, за визначенням ООН, «найбільшою ядерною катастрофою в історії людства». Тоді ніхто не міг і передбачити, що 26-ий квітневий весняний день назавжди буде вписаний чорними літерами в історію України. Ця біда торкнулася сотень тисяч українців - переселенців, ліквідаторів,  дітей та дорослих. Ліквідатори — люди, що за обов'язком служби взяли участь у ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи. Це люди різних національностей, професій, різного віку. Завдячуючи їхньому героїзму, патріотизму і професійній майстерності було зупинено переростання катастрофи у глобальний смерч для всієї України та інших країн. Свій найвищий обов’язок ліквідатори наслідків чорнобильської аварії виконали з честю.

Людство не має права забувати про самопожертву цих людей. Багато з них не дожили до теперішніх днів, задля збереження життя і здоров’я майбутніх поколінь. 14 грудня Україна згадує тих, чиє життя забрав Чорнобиль, і людство схиляє голову в подяці перед ліквідаторами аварії на Чорнобильській АЕС.

Всім живим, хто боровся з атомною бідою у ті трагічні  дні і хто нині, з відстані літ, несе у серці біль  страшної трагедії, — велика подяка за подвиг, та побажання міцного здоров’я, сімейного затишку, щастя і добра.

 

Весна така — аж небувало! — добра:

Ярiє рунь. Димує Оболонь, —

А в пам`ятi  димлять на плечах  роби

Найперших з перших, що пiшли в огонь.

Нам горе люте миром перебути,

Нам поховати зло в бетон i бронь.

І — не забути! — доки свiт i люди,

Синiв землi, що вiдвели огонь.

                                                                                                                                        Борис Олiйник