Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» до ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ ФУТБОЛУ

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» представляє перегляд книг із фондів бібліотеки «Найкраща в світі гра – футбол». Це пізнавальні, цікаві, яскраво ілюстровані видання про історію футболу, правила гри в футбол, видатних гравців і тренерів України та світу.

 

Найкраща в світі гра - футбол,

Де буде пас і буде гол!

Всім серцем прагни до мети

І чемпіоном станеш ти!

Сергій Руденко

 

Щороку, 10 грудня, по всьому світу відзначають ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ФУТБОЛУ, який проводиться під егідою ООН. Футбол є найпопулярнішим видом спорту в усьому світі.  Вчені, які аналізували величезну кількість матчів в ігрових видах спорту, виявили, що найбільша кількість елементів несподіванки та непередбачуваності зустрічається саме у футбольних поєдинках. Хокей, бейсбол і баскетбол в цьому значно відстали.

За оцінками Міжнародної федерації футболу, у футбол грають більше 250 мільйонів чоловік, і з них 20 мільйонів –  жінки. Всього ж у світі зареєстровано близько 1,5 мільйони команд і 300 000 професійних клубів. А скільки  у світі уболівальників і фанатів футболу, навіть,  складно уявити.

Проте, де і коли з'явився футбол, учені продовжують сперечатися досі. Не існує єдиної думки щодо походження перших ігор, де м'яч відбивали ногами. Найстародавнішим джерелом, де згадується гра, схожа на футбол, є літописи Стародавнього Китаю. Гра з штовханням м'яча  з'явилася в там приблизно в 250 році до нашої ери. Схожа гра в м'яч, в яку грали більше 1500 років тому, була і в Японії. У гробницях Стародавнього Єгипту археологи знаходять льняні м'ячі, набиті насінням. Відомо, що любителями гри в м'яч були і древні греки. Був футбол в давнину і в Центральній Америці. Загалом, у багатьох народів світу було безліч схожих ігор на сучасний футбол і сьогодні також існує велика кількість його різновидів, зокрема: дворовий, пляжний, фрістайл, футзал, міні-футбол та навіть футбол у багнюці.

Деякі науковці вважають батьківщиною сучасного футболу Англію. Історики стверджують, що попередником футболу була дика гра саксонців, які жили в Англії в VIII столітті. Відомо, що в цій грі були ворота і воротар, вона була частиною фізичної підготовки  воїнів. За офіційною версiєю футбол бере початок в XIX столітті, коли в Англії утворилося чотири футбольні команди, які змагалися між собою на спеціальних майданчиках. У 1863 році в Лондоні зібралися сім клубів, і їм вдалося виробити єдині правила гри. З'явилася Національна футбольна асоціація. А суддя на полі з'явився уперше в 1880-1881 роках. Так поступово футбол став цивілізованою грою. Футбол за встановленими правилами здобув широку популярність наприкінці XIX-го, на початку XX-го століття. Завдяки британським морякам гра потрапила в численні портові міста світу, а звідти поширилася по Європі, Латинській Америці, Азії, Африці. 

У 1908 році футбол був включений в програму Олімпійських ігор.

Історія футболу в Україні сягає XVIII століття і бере свій початок в місті Одеса, куди його привезли англійські моряки. Саме в Одесі в 1884 році було збудовано перше в Україні футбольне поле. Згодом футбол з’явився і в західній частині України. Офіційно першим матчем з футболу в Україні вважають гру у Львові між командою міста Львова та Кракова, який відбувся 14 липня 1894 року. До речі, перемогла тоді львівська команда. Федерацію футболу України створили у 1991 році. 2019 рік став по-справжньому футбольним для України: «синьо-жовтні» гучно пробилися на Євро-2020, молодіжна збірна U-20 виграла світову першість серед однолітків, паралімпійці стали срібними призерами чемпіонату світу, українська дефлімпійська збірна вперше в історії виграла чемпіонат Європи...

 

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» вітає

всiх шанувальників футболу зi святом улюбленої гри!

А книги про футбол можна прочитати в бібліотеці!