Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» ПРО МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПРАВ ЛЮДИНИ

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей»

ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ ПРАВ ЛЮДИНИ

 

Всі люди народжуються вільними і 

рівними у своїй гідності та правах.

Загальна декларація прав людини

 

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» пропонує до МІЖНАРОДНОГО  ДНЯ  ПРАВ ЛЮДИНИ та Тижня правової освіти перегляд літератури «Право на захисті людства».

До перегляду включені науково-практичні видання, публікації інформаційного характеру із фондів бібліотеки,  що містять інформацію про поняття та загальну характеристику права,  про українське державотворення, про реалізацію і захист прав людини та основний закон – Конституцію України.

До юридичного закріплення поняття «Права людини» людство пройшло довгий шлях. Вперше про права особистості  почали говорити французькі просвітителі Вольтер і Жан Жак Руссо. Пройшло ще майже два сторіччя, перш ніж людство прийшло до прийняття загального кодексу прав людини.

10 грудня 1948 року держави, що увійшли до ООН, підписали Загальну декларацію прав людини. Загальна декларація стала першим міжнародним документом, в якому були чітко сформульовані положення про права людини. Крім основних прав людини, Загальна декларація прав людини докладно перелічує політичні, громадянські права і свободи людини, а також права в економічній, соціальній і культурній сферах. Багато країн, зокрема і Україна, включили статті Декларації прав людини в національні конституції та законодавство. Розділ II Конституції України  зафіксував права, свободи та обов'язки людини і громадянина, які відповідають стандартам декларації та іншим міжнародно-правовим актам. Положення Декларації стали нормами прямої дії для сучасного вітчизняного законодавства.

75-я сесія Генасамблеї ООН 18 листопада 2020 року прийняла резолюцію по ситуації з правами людини в окупованому Криму. Це вже п'ята резолюція Асамблеї щодо прав людини в Криму. Документ, серед іншого, пропонує зафіксувати на міжнародному рівні факти катування ФСБ  РФ людей в окупованому Криму, знищення православної церкви України та переслідування мусульман. Про порушення та утиски прав громадян України, кримських татар в окупованому Криму, на підставі документальних свідчень, постійно розповідає рубрика «Історичний лікбез» на сайті  КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей». Дивись за посиланням: https://child-library.kiev.ua/index.php/istorichnij-likbez

Починаючи з 1950 року, у Міжнародний День прав людини, проводиться пленарне засідання ООН і всесвітня організація відзначає тих, хто зробив вагомий внесок у захист людських прав і свобод, а Норвезькій Нобелівський комітет в Осло щорічно вручає 10 грудня Нобелівську нагороду миру. Лауреатом Нобелівської премії миру 2020 року стала Всесвітня продовольча програма ООН.

Щорічно визначається тематика  Міжнародного Дня прав людини. Цього року вона  пов'язана з пандемією COVID-19. Тема 2020 року: Більш ефективне відновлення при забезпеченні захисту прав людини. ООН заявила: «Криза, викликана COVID-19 посилює зростанням убогості і нерівності. Для виходу з кризи необхідно боротися з пандемією нерівності. З цією метою слід заохочувати і захищати економічні, соціальні і культурні права. Для нової ери потрібен новий суспільний договір».    

Для пошуку необхідних видань можна користуватись електронним каталогом бібліотеки.