Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» до ювілею ІРЕНИ КАРПИ.

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» пропонує перегляд книг Ірени Карпи (08.12.1980) -  сучасної української письменниці, перекладачки, журналістки, мандрівниці, співачки, викладача, фотомоделі, телеведучої, який організовано в читальному залі відділу обслуговування читачів-учнів 5-9 класів.

Вона одна з найпопулярніших українських письменників, чиї твори продавалися накладом в понад 100 тисяч примірників. Книги І. Карпи перекладені - польською, російською, чеською та болгарською мовами. 1999 вона отримала гран-прі міжнародного конкурсу молодих письменників «Гранослов». 2006 — отримала премію «Best Ukrainian Awards-2006» у номінації «наймодніша письменниця».  

Перші оповідання Ірени Карпи були опубліковані  в Івано-Франківському журналі «Четвер», яким завідував  відомий Юрко Іздрик. А у 2000 році у світ виходить перша книга письменниці «Знес Паленого». Вже через кілька років романи «Фройд би плакав» та «Перламутрове Порно»  здобули визнання,  та перекладені іноземними мовами. 

Сьогодні Ірена Карпа автор книг: «50 хвилин трави» (2004),  «Фройд би плакав» (2004),  «Перламутове порно, або супермаркет самотності» (2005), «С - и отримують все» (2006),  «Bitches Get Everything»  (2007), «Добло і Зло» (2008),  «Піца Гімалаї» (2011), «З роси, води і калабані» (2012), «Добрі новини з Аральського моря» (2019), «Присвячена мандрівкам Baby travel. Подорожі з дітьми» (2014); дитячих книжок «Луї та його монстри», «День усіх білок» (2017).

На початку 2009 року книгу Карпи «Добло і Зло» визнано літературними критиками «книжкою-невдахою року» — вона здобула приз «Золота булька». Водночас, за рейтингом читачів журналу  «Кореспондент»  ця книга  ввійшла до десятка найкращих українських книг 2009 року.

Ірена Карпа - письменниця - провокативна, епатажна і, можливо, занадто відверта, для тих, хто любить літературу в більш класичному прочитанні. Тому не всім її твори  до смаку. Але в  її книгах багато коротких сучасних притч і анекдотів, сумних і не дуже історій, які  цікаві читачам - підліткам, що самостійно шукають і утверджують свій шлях у житті. «…зараз важлива не історія чийогось екстраординарного життя, а важливі ті тексти, які будуть змінювати життя людей тут і тепер» - написала письменниця. В смішних і філософських історіях Ірени Карпи читач побачить сучасне життя таким, яким воно є. 

«Я люблю хепі-енди, в душі я голівудщик – обожнюю, щоб все закінчувалося добре, щоб людям було класно, смішно і смачно» - із  інтерв'ю Ірени Карпи.

Для читачів, які люблять сучасну українську літературу та не бояться словесних експериментів, пропонуються   для прочитання книги Ірени Карпи, що представленні в читальному залі  КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей». Для пошуку книг можна користуватися електронним каталогом бібліотеки.