Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» до ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ УКРАЇНСЬКОЇ ХУСТКИ

В КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» у відділі обслуговування читачів-учнів 5-9 класів оформлено  книжково-інсталятивну викладку «Хустина як ласка родинна» до Всесвітнього дня української хустки, який щорічно відзначається 7 грудня.

З чудовою грою-співанкою  «Галя по садочку ходила...» виросло не одне покоління українських дітлахів: 

Галя по садочку ходила, 

Хусточку біленьку згубила,

Ходить по садочку, блукає,

Хусточку біленьку шукає.

Не журися, Галю - серденько,

Ми знайшли хустинку біленьку,

У садочку, біля малини,

Під зеленим листом тернини.

Сьогодні хустка є невід’ємною частиною жіночого одягу. Вона дозволяє підкреслити його буденність або святковість та зробити кожну жінку стильною і неповторною.

Хустка - один із найстаріших аксесуарів в історії людства. Якщо  зазирнути  в історію її появи, то дізнаємося, що першими, хто носили хустку, були воїни  давнього Китаю і Риму. Видатний історик Михайло Грушевський  писав у своїх наукових працях про те, що хустка була відома на всій  території України, починаючи з часів Київської Русі. Була вона поширена в козацьку епоху і дійшла до сьогодення. Змінювалися тільки кольори, а хустка залишалася хусткою.

Хустка, як берегиня роду, була поруч з жінкою від народження до останнього подиху. Хустка в храмі, на хрестинах, святах, сватанні, вінчанні, проводах на війну, хустка при закладенні будинку, при похованні. Хустки завжди були одним із найбажаніших подарунків. Хустка була із жінкою і в радості, і в печалі.

Хустка – візитна картка її власниці, вона допомагає підкреслити її особисту індивідуальність.  Кажуть, немає жінки, якій не личить хустка. Сьогодні вона стає все більше модним доповненням одягу, навіть прикрасою.

Тому будьте красивими в будь-який час року, за будь-яких обставин, і пам'ятайте: жінка - магічний талісман, і особливо, в українській хустці!

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» пропонує книги із фондів бібліотеки про українську хустку та переглянути репродукції картин українських художників про красу жінки в українській хустці.

Хустино, хустино, чи біла, чи синя –

мені ти миліша усяких обнов.

Хустино, хустино, як ласка родинна,

як вірності пісня про щиру любов.

                                                                  Вадим Крищенко