Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Міжнародний день толерантності

 

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" про Міжнародний день толерантності

 «Я не згоден з тим, що ви говорите, 

але віддам своє життя, захищаючи 

ваше право  висловити свою думку»

Вольтер

 

Щорічно 16 листопада світ відзначає  Міжнародний  день толерантності. Цей День був проголошений у 1995 році на XXVIII Генеральній конференції ЮНЕСКО. Генеральна Конференція ЮНЕСКО оголосила 1995 рік Роком толерантності й прийняла Декларацію принципів толерантності.

У  цій Декларації зазначається, що  "толерантність – це гармонія у різноманітті". Їй сприяють знання, відкритість, спілкування і свобода думки, совісті й переконань. Це не тільки моральний обов’язок, але й політична і правова потреба. Адже толерантність означає, що кожен може дотримуватись своїх переконань і визнає таке саме право за іншими. Це означає визнання того, що люди з природи своєї відрізняються зовнішнім виглядом, становищем, мовою, поведінкою і мають право жити в мирі та зберігати свою індивідуальність».

Чому ця тема є актуальною  і в світі, і в Україні?  А це тому, що сьогодні, на жаль, все більшого поширення набувають - недоброзичливість, озлобленість, агресивність в різних проявах. І тут на допомогу має прийти «рятувальне коло» толерантності або терпимості. Адже толерантність – це миролюбність, терпимість до етнічних, релігійних, політичних, конфесійних, міжособистісних розбіжностей, визнання можливості рівноправного існування з «іншим».

Світ навколо нас — багатогранний. У світовому різномаїтті культур, релігій, думок, ідей, що належать людям різних країн на планеті, дуже важливим стає: 

-бути готовими до того, що всі люди різні – не кращі й гірші, а просто різні; 

-навчитися сприймати людей такими, якими вони є, не намагаючись змінити в них те, що нам не подобається;

-цінувати в кожній людині особистість і поважати її думки, почуття, переконання незалежно від того, чи збігаються вони з нашими, якщо вони не шкодять людству;

-зберігати «власне обличчя», знайти себе і за будь-яких обставин залишатися собою.

Тому будьмо добрішими! Будьмо терпимими!

Будьмо толерантними один до одного!

Давайте розширювати територію толерантності,

починаючи із себе!

 

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" пропонує книги із фондів бібліотеки, які присвячені питанням взаєморозуміння і толерантності.

Для пошуку видань можна користуватися електронним каталогом та зробити онлайн замовлення.