Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Сторінками Другої світової війни

 

Сторінками Другої світової війни - з досвіду роботи Києво-Святошинської центральної районної бібліотеки для дорослих

Під час Другої світової війни станція «Жуляни» (нині м. Вишневе) була оборонним рубежем на підступах до Києва. Тут у листопаді 1943 року під час звільнення станції ішли запеклі бої. Поле між селом Крюківщина та станцією Жуляни буквально вкрите тілами радянських воїнів, кожний клаптик землі тут политий кров’ю. В одному з таких боїв 6 листопада 1943 року між станцією «Жуляни» і селом Крюківщина загинув Герой Радянського Союзу Микола Балуков.

Микола Балуков народився в 1922 році в селі Зяблово Юр'євецького району Івановської області в сім'ї селянина.  Закінчив неповну середню школу. Працював мотористом, вихователем колонії неповнолітніх злочинців  Юр'євецького району.

У Червоній Армії з перших днів Великої Вітчизняної війни. У 1941 році рядовий Балуков брав участь у боях  під Ленінградом. З перших днів проявив мужність і відвагу. У вісімнадцять років був нагороджений медаллю «За відвагу». У числі кращих бійців був посланий на курси командного складу.

Після закінчення курсів у кінці 1942 року молодший лейтенант Балуков прибув до 529-го стрілецький полк і отримав під своє командування кулеметну роту. Під його командуванням рота брала участь у визволенні Орла, Харкова, Полтави. Потім вийшла до Дніпра.

1 жовтня 1943 кулеметна рота Балукова в числі перших переправилася на правий берег Дніпра на південь від Києва. Захопивши плацдарм, бійці утримувала його до підходу батальйону. Командир роти вміло керував боєм, відбивши кілька контратак, особисто знищив 14 фашистів і розрахунок станкового кулемета.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 29 жовтня 1943 року за успішне форсування ріки Дніпро та проявлені при цьому відвагу і мужність старшому лейтенантові Балукова Миколі Михайловичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка».

Але герой не встиг отримати заслужену нагороду. Наступ тривав і в одному з боїв 6 листопада 1943 старший лейтенант Балуков загинув смертю хоробрих.

Нагороджений орденами Леніна, Вітчизняної війни 2 ступеня, медаллю «За відвагу».

Останки героя було знайдено вже після війни в с. Крюківщина. 

У місті Вишневе встановлено меморіальну дошку, його іменем названі вулиці в в місті Вишневе та селі Крюківщина. 

Поруч, на меморіальному кладовищі, вічним сном спочивають понад 2,5 тис. воїнів Другої світової.

За матеріалами книги «Вишневе. 130 років : Історико-краєзнавче видання. – К. : Новий час, 2017. – 352 с. : іл.