Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» представляє книжкову викладку із фондів бібліотеки до 165-річниці від дня народження Дмитра Івановича Яворницького

 

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» представляє книжкову викладку із фондів бібліотеки до 165-річниці від дня народження  Дмитра Івановича Яворницького

6 листопада  виповнюється  165 років від дня народження ДМИТРА ІВАНОВИЧА ЯВОРНИЦЬКОГО (1855—1940) – видатного українського історика, археолога, фольклориста, етнографа, письменника, поета, музеєзнавця.

Ще за життя Дмитра Яворницького називали козацьким літописцем або «Нестором Запорізької Січі», так як, на той час,  він був єдиним науковцем – істориком, який досліджував та популяризував запорізьке козацтво. Це стало справою його життя, бо ще у 6 років маленький Дмитро вперше почув про козаків з твору Миколи Гоголя «Тарас Бульба», прочитаного батьком,  і «став жити і марити ними».

Протягом життя Д. І. Яворницький написав понад 1500 наукових праць.  Найголовнішими з них є:  «Історія запорізьких козаків» (1892 - 1897), «Вольності запорізьких козаків» (1898), «Число і порядок запорізьких січей з топографічним нарисом Запоріжжя» (1884), «Іван Дмитрович Сірко - славний кошовий отаман війська запорізьких низових козаків» (1894), «Як жило славне Запорожське Низове військо» (1918) та інші. Зібравши численний фольклорний, етнографічний і лексикографічний матеріал, він підготував і опублікував розвідки: «Запоріжжя в залишках старовини та переказах народу» (1888), «Малоросійські народні пісні, зібрані в 1878-1905 р.р.» (1906) та інші.

Значимою працею в науковій спадщині Дмитра Яворницького стало видання в 1920 році першого тому його «Словника української мови». Видати наступні вчений не зміг. Цей словник та Катеринославський  (тепер Дніпропетровський історичний музей)  Дмитро Іванович вважав «найкоштовнішим своїм скарбом». Сьогодні цей музей носить його ім`я.

Яворницький був відомий ще як поет і прозаїк. Широко відомі його збірка поезій «Вечірні зорі» і роман «За чужий гріх». Велике значення мають, записані ним, історичні пісні й думи українського народу. Окремі з них зараз відомі лише завдяки видатному академіку Дмитру Івановичу Яворницькому.

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» пропонує познайомитись з викладкою книг ДМИТРА ЯВОРНИЦЬКОГО у читальному залі бібліотеки, а для пошуку книг автора скористатися електронним каталогом бібліотеки.