Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

85 років з дня народження відомого українського поета, літературознавця і політика, академіка НАН України, Героя України Бориса Ілліча Олійника

 

85 років з дня народження відомого українського поета, літературознавця і політика, академіка НАН України, Героя України Бориса Ілліча Олійника - з досвіду роботи Обухівської районної бібліотеки для дорослих

 

22 жовтня 2020 р. виповнюється 85 років з дня народження відомого українського поета, літературознавця і політика, академіка НАН України, Героя України Бориса Ілліча Олійника

Борис Олійник, безперечно, унікальна постать в українській культурі, політиці та філософії, один із найбільших поетів другої половини ХХ століття. 

Він є  автором  понад 50 книжок: збірників поезій, численних публікацій, есе, статей, які друкувались в Україні та за кордоном. Його твори перекладено російською, чеською, словацькою, польською, сербською, румунською, італійською та іншими мовами. Поет високої культури і громадського обов’язку Борис Олійник зосереджує свою увагу на найбільш важливих проблемах часу, наполегливо утверджує високі гуманістичні ідеали. Він глибоко переконаний, що кожна людина має жити напруженим життям, бути щедрою й щирою, розуміти красу, неповторність кожної миті існування на землі.

Борис Олійник – ціла епоха в українській літературі, а його митецька й людська доля – один із яскравих прикладів існування (виживання) поета, людини творчої у тоталітарному суспільстві.

В історії української літератури ім’я Бориса Олійника стоїть поряд з іменами Василя Симоненка, Ліни Костенко, Івана Драча, Дмитра Павличка, Віталія Коротича, Миколи Вінграновського та багатьох інших їхніх ровесників, чиї творчі пошуки формували літературне покоління “шістдесятників” з їхніми злетами та поривами за залізні рамки “соціалістичного реалізму”.

У 2012 році кандидатуру Бориса Олійника висували на отримання Нобелівської премії з літератури.

До 85-річчя від дня народження поета в Обухівській районній бібліотеці оформлено викладку – персоналію «Борис Олійник: лірик, романтик, публіцист».

Книги Бориса Олійника ви можете взяти на абонементі районної бібліотеки для дорослих після карантину.