Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» до 76 річниці визволення України від фашинстських загарбників

 

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей»  до 76 РІЧНИЦІ  ВИЗВОЛЕННЯ УКРАЇНИ  ВІД  ФАШИСТСЬКИХ  ЗАГАРБНИКІВ

 

І живуть у пам’яті народу

Його вірні дочки і сини,

Ті, що не вернулися з походів

Грізної, великої війни.

Їх життя, їх помисли високі,

Котрим не судилось розцвісти,

Закликають мир ясний і спокій,

Як зіницю ока, берегти.

Василь Симоненко

 

 28 жовтня 2020 року відзначається 76 річниця визволення України від фашистських загарбників. Відзначення цієї пам`ятної дати, в історії України і в житті кожного з нас, була заснована згідно з Указом Президента «Про День визволення України від фашистських загарбників» від 20 жовтня 2009 року метою вшанування героїчного подвигу і жертовності українського народу у Другій світовій війні і визволенні України від фашистських загарбників.

Друга світова війна записана у всесвітню історію найбільш кривавими літерами – вона принесла розруху і горе мільйонам людей на всіх континентах.

В 1941–1945 роках на території України відбулися визначальні битви за визволення Європи від фашизму. Воєнні дії під час Другої світової війни на території України тривали 40 місяців — із 22 червня 1941-го до кінця жовтня 1944 року. 28 жовтня 1944 року - день остаточного вигнання  військ нацистської Німеччини та її союзників за межі сучасної території України. Битва за визволення України тривала 22 місяці. Дорога до перемоги над ворогом була довгою і трагічною.  

Ціною неймовірних зусиль, ціною мільйонів життів вдалося зупинити агресора – кожен клаптик української землі рясно политий кров’ю наших захисників. Україна понесла надзвичайні втрати внаслідок війни. Під час бойових дій та в полоні загинуло понад 3,5 мільйонів людей, а загалом протягом війни людські втрати в Україні склали понад 10 мільйонів військових і цивільних осіб. Було зруйновано понад 714 міст, 28 тисяч сіл, понад 16 тисяч промислових підприємств, 18 тисяч медичних закладів і 33 тисячі закладів освіти.

XXI століття.  Минають  і відлітають у вічність роки. Усе далі і далі відходять в історію трагічні події  Другої світової війни.  Та ніколи  не згасне в пам`яті людській подвиг і  велика трагедія українського народу, його битва, його перемога над фашизмом.  Назавжди в пам`яті залишаться імена тих, хто у грізний час встав на захист рідної землі, хто у нелегкому двобою ціною власного життя відстояв споконвічне право людини на свободу і життя.

 Народ України схиляє голови перед пам'яттю тих, хто загинув на полях битв,  в таборах смерті, в підпіллі,  віддає глибоку шану ветеранам Другої світової війни, солдатським вдовам, дітям війни, які допомагали піднімати Україну з руїн, згадує всіх, чиє життя забрала війна, пам'ятає, що той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам'ять робить сильнішим народ. Вона — запорука неминучості нашої перемоги сьогодні.

 КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» запрошує переглянути в читальному залі  викладку літератури до цієї пам`ятної дати, а для пошуку книг відповідної тематики  можна скористатися електронним каталогом бібліотеки