Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» вітає із 70-річчям українського письменника ВОЛОДИМИРА ЛИСА та бажає йому творчого натхнення і письменницького довголіття!

 

26 жовтня 2020 року святкує своє 70-річчя  Володимир Савович  Лис (26.10.1950) – один із найтитулованіших сучасних українських  прозаїків і драматургів, журналіст, а також  народний синоптик, довгострокові прогнози якого, на цілий рік, неодноразово збувалися, член Національної спілки письменників України (2004) та Асоціації українських письменників.

Активну письменницьку діяльність Володимир Лис розпочав ще у 80-х рр. ХХ ст., дебютувавши  як драматург. П’ять його п’єс було поставлено в різних театрах України та на українському радіо. Прозу почав писати в 1985 році, а вже в 1989  повість «Там за порогом» отримала першу премію на республіканському конкурсі за кращий твір про молодь. «Тяга до слова, прагнення за його допомогою висловити своє ставлення до світу та людей, питати себе та інших, чому в цьому житті так, а не інакше, й зробила письменником», - писав Володимир Лис.

Сьогодні творчий доробок письменника значний і складається з багатьох статей, публікацій, романів, повістей. Він автор романів: «Айстри на зрубі» , «І прибуде суддя», «Камінь посеред саду», «Маска», «Острів Сильвестра», «Продавець долі», «Романа», «Графиня», «Століття Якова», «Жінка для стіни», «Соло для Соломії», «Країна гіркої ніжності».  Побачили світ книги: «Володимир Лис про Сократа, Данила Галицького, Фернандо Магеллана, Ісаака Ньютона, Шарлотту, Емілі, Енн Бронте», «Господар нашого двору» (п’єса), «Полювання на брата» (радіоп’єса), «Таємна кухня погоди» (книга народного синоптика), «Із сонцем за плечима. Поліська мудрість Пелагеї».

Володимир Лис – володар численних відзнак конкурсу «Коронація слова»     (2000, 2001, 2003 р.р.), зокрема, переможець «Гранд Коронації слова»  за роман «Століття Якова» (2010). Він автор твору в номінації «Найкращий роман десятиріччя» (роман «Століття Якова»);  лауреат літературно-мистецької премії імені Агатангела Кримського (2007); володар літературної премії імені Олеся Гончара за 2015 рік (документальний роман – «Із сонцем за плечима»).  2016 року поповнив перелік творчих нагород титулом «Золотий письменник України». Пізніше отримав від «Коронації слова» премію «Письменник десятиріччя».

Читачі люблять творчість Володимира Лиса за справжність, за непередбачуваність сюжетних ліній його романів. Кожна наступна книжка митця не схожа на попередню. Йому вдається писати книги різними стилями, різними мовами, вигадувати різноманітні сюжети з хвилюючими історіями та почуттями. 

«Така людина, як пан Лис, просто мала з’явитися на нашому літературному небосхилі. Я чекала на це вже 17 років. Він — той талант, який навчився грати за законами ринку, тому може принести в широкі маси якість справжньої літератури»  - письменниця Оксана Забужко.

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» пропонує познайомитись з викладкою творів Володимира Лиса у відділі обслуговування користувачів-учнів 5-9 класів, а для пошуку книг автора можна скористатися електронним каталогом бібліотеки