Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» до 100-річчя ДЖАННІ РОДАРІ

 

 23 жовтня  виповнюється 100 років від дня народження класика дитячої літератури, відомого італійського письменника і журналіста ДЖАННІ РОДАРІ (23.10.2020 – 14.04.1980). Його книги «Пригоди Цибуліно», «Подорож голубої стріли», «Джельсаміно в Країна брехунів» стали улюбленими  книгами  багатьох  поколінь  юних читачів.

     У дитинстві письменник мріяв стати художником, потім захоплювався музикою. Подорослішавши, Джанні мріє стати винахідником  не звичайних, а зовсім  нових,  дивовижних  іграшок, але, понад усе, він любив читати. В 17 років Родарі  починає викладати в початкових класах місцевих сільських шкіл. Йому подобається працювати з дітьми, придумувати для своїх учнів кумедні та повчальні історії, розвивати їхню фантазію.  І він починає писати вірші й казки для дітей. Вже перша його казка «Пригоди Цибуліно» виявилася такою цікавою, що одразу полюбилася дітям. 1967-го року  письменника – казкаря  визнали найкращим письменником Італії, а 1970-го він отримав найпрестижнішу премію з дитячої літератури, що носить ім'я видатного данського казкаря Ханса Крістіана Андерсена,  та став всесвітньо відомим.

     В Україні люблять і читають книги італійського казкаря, адже вони – це данина неповторному світу дитинства. Їх просто неможливо забути, бо герої цмх казок  - Цибуліно і капітан Півбороди, кум Гарбуз і синьйор Помідор... вони мовби із нашого повсякдення.   У казках Джанні Родарі вирує справжнє життя, вони вчать дітей розрізняти Добро і Зло та прагнути до кращого. Варто прислухатися до думок цього чудового письменника і почитати його книги в сімейному колі. В них багато корисного може знайти не тільки дитина, але і будь-який мудрий дорослий.

«Думаю, що казки - старі і сучасні - допомагають розвивати розум. У  казках зберігаються тисячі гіпотез. Казки можуть дати нам ключі, щоб увійти в дійсність новими шляхами. Вони відкривають дитині світ і вчать, як змінювати його ...».

Джанні Родарі