Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» до 85 - річчя Бориса Олійника

 

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» до 85 - річчя Бориса Олійника

Я тим уже пишаюся, 

що українець зроду.

Борис Олійник

     22 жовтня 2020 року виповнюється 85 років від дня народження БОРИСА ІЛЛІЧА ОЛІЙНИКА (22.10.1935 – 30.04.2917) – видатного нашого сучасника, знаного українського поета, перекладача, публіциста, критика, кіносценариста, академіка Національної академії наук України, Героя України, громадського  та  політичного  діяча, лауреата численних всеукраїнських і міжнародних літературно-мистецьких премій.

     В історії української літератури ім'я класика стоїть поряд з іменами Василя Симоненка, Ліни Костенко, Івана Драча, Дмитра Павличка, Віталія Коротича, Миколи Вінграновського – легендарного покоління «шістдесятників».

    Перший вірш Бориса Олійника з'явився на сторінках української  преси в 1948 році, а перша збірка його лірики — «Б'ють у крицю ковалі» у 1962. Друга збірка поета, «Двадцятий вал», була вже відзначена республіканською літературною премією імені М. Островського (1964), а книга «Стою на землі» — Державною премією СРСР (1975). Збірки «Сива ластівка» (1979), «У дзеркалі слова» (1981) та поема «Дума про місто» (1982) удостоєні Державної премії Української РСР їм. Т. Шевченка (1983).  Творчий доробок Митця – це понад сорок книг віршів, есе, статей, які друкувалися в Україні та за її межами; перекладались російською, чеською, словацькою, польською, сербською, румунською, італійською та іншими мовами.

     Творчість Бориса Олійника шанують не лише читачі, а й діячі мистецтв. На його вірші створено оперу. За творами Олійника 1981 року в Київському театрі поезії йшла вистава «Заклинання вогню», 1987 року в Київському драматичному театрі ім. І, Франка — вистава «Пам’ять». Поет виступив співавтором кіносценарію багатосерійного фільму про Тараса Шевченка, поставленого на Київській кіностудії художніх фільмів.

     Лірична поезія Бориса Олійника закохує читачів особливою задушевністю, простотою, легкістю та прозорістю,  а твір «Пісня про матір» - одна з його найвідоміших поезій, вважається одним із шедеврів літературного надбання України і, ставши піснею, звучить зовсім як народна. На слова поета написано більше 25-ти  відомих пісень.

     Час не владний над духовною спадщиною великого українця і тому актуальними залишаються слова поета Миколи Луківа: «…не все, на щастя, ще купується і продається навіть у цей гендлярський час. Непідкупними і непродажними залишаються істина і краса. І завжди потрібні народу поети, які відстоюють ці непроминущі цінності. Таким є Борис Олійник. Читайте, вчитуйтесь у його мудре і мужнє слово».

 

Із поетичної спадщини Бориса Олійника:

 

Мати сіяла сон під моїм під вікном,

А вродив соняшник.

І тепер: хоч буран, хоч бур’ян чи туман,

А мені – сонячно.

Мати сіяла льон під моїм під вікном,

А зійшло полотно.

І тепер: хоч яри, хоч вітри крізь бори,

А я йду все одно.

Мати сіяла сніг, щоб він м’яко – до ніг,

А вродило зілля.

І хоч січень січе, а мені за плечем

Журавлі журавлять.

Мати сіяла хміль, щоб дівчат звідусіль

Станом я знаджував,

А вони, як на сміх, проминали усі,

Все ж ода – зважилась.

Мати вибрала льон. І вино вже давно

Хмільно так хмелиться.

І з-під крил журавлиних мені під вікно

Листопад стелиться.

Тільки квітом своїм при моєму вікні

Не опав соняшник.

Я несу його  в світ, щоб не тільки мені,

Щоб і вам – сонячно.

                                    

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» пропонує познайомитись з книгами Бориса Олійника, які є в фондах бібліотеки.

 

Для пошуку можна користуватися  електронним каталогом бібліотеки