Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Добірка найцікавіших підліткових повістей та оповідань про найкраще почуття у світі, про перше кохання

 

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" пропонуємо до уваги читачів добірку найцікавіших підліткових повістей та оповідань про найкраще почуття у світі, про перше кохання. Кохання, що може приносити радість і сум, спонукає творити, мріяти та літати на крилах щастя.

 

Книга Ірини Мацко «Перхідний вік моєї мами» (Київ : Академія, 2016. – 137 с.)  – про тринадцятирічну дівчинку Алю,  проблеми підліткового віку, перше кохання, спілкування з однолітками, пригоди в таборі. Ключовий момент розповіді – про стосунки з мамою. Виявляється, в її мами теж не простий перехідний період. Мама, долаючи свої труднощі, намагається зрозуміти, що її дочка вже майже доросла.

Тринадцять років для підлітка – непростий вік, переломний. Саме, починаючи з тринадцяти років, підлітки змінюються, прагнучи якомога швидше поринути у доросле життя. Ось чому Аля так нервувала через непередбачені зміни настрою і зміни в своєму тілі! Дівчинка відкриває дещо нове, змінюючись зовнішньо. Кохання, зради, ревнощі, також вона розуміє, що перехідний вік є не тільки у підлітків…

Коли вам захочеться прочитати щось легке, романтичне, зігріваюче душу, ця книга – правильний вибір.

 Повість Ольги Купріян «Солоні поцілунки» (Київ : Академія, 2017. – 127 с.) – про справжнє підліткове життя : переживання, дружбу, кохання, симпатії, проблеми з батьками, розлучення, навчання, про звичайних підлітків зі звичайними проблемами й переживаннями. Вони ще шукають себе, і в них є одне літо для виправлення надзвичайно складних ситуацій. Хоча все починається прозаїчно, як в звичайних книгах про підлітків : у головної героїні Мілки, в її 14-тий день народження, – все кардинально змінюється… На межі руйнування опиниться все, що було ідеальним чи таким здавалося. Сім’я, в якій не спілкуються батьки після трагічної смерті сина. Близька подруга Таня, яка стає незрозумілою. Хлопці, які тобі подобаються і потрібно обирати… Запаморочливі французьські поцілунки… Коли дорослішаєш, усе стає таким заплутаним… 

 Книга  Йоанни Ягелло "Зелені мартенси" (пер. з пол. Я. Івченко. – Львів : Урбіно, 2018. – 215 с.) розповідає читачу про двох підлітків, Отилію і Фелікса, над якими знущаються в школі, які мають пробелми в сім'ях і прагнуть знайти любов. Автор розкриває актуальні проблеми підлітків: перша любов і переживання, чи буде вона взаємною; знущання над тими, хто не схожий на інших; прагнення самореалізуватися, яке не завжди знаходить відгук і захоплення у оточуючих; шалене бажання бути не гірше за інших, мати «круті» дорогі речі; батьки-заробітчани, які не можуть приділити дітям достатньо уваги і часу, через що діти сильно страждають, а батьки відчувають себе винними або залишаються байдужими до дитячих проблем і переживань.

Книга буде цікава підліткам, які прагнуть бути більш впевненими в собі, і дорослим, які хочуть побачити себе очима дітей. Книга легка та цікава, а  головне –   повчальна.

 Повість Ірини Мацко «Кава по-дорослому» (Київ : Академія, 2018. – 128 с.)  – історія про дівчинку-підлітка Катю, якій дуже хочеться швидше подорослішати. ЇЇ батьки на межі розлучення, їм ніколи приділити увагу дочці, бо вони постійно сваряться. Та і у школі справи не ладяться, з однокласницями постійні конфлікти, протистояння і нещира дружба. Тому Катя, знаходить, як їй здається, розуміння в іншому місці, зв'язавшись з поганою компанією, пропускає уроки в школі і стикається з проблемами підліткового віку. Тут і перша закоханість, перші відносини, булінг, наркоманія і це ще не всі проблеми, з якими зіткнеться Катя та її друзі. 

Книга «Перше побачення. Прозобукет» (Київ : Академія, 2018. – 142 с.) про романтику і для романтиків. Сім прекрасних історій Слави Світової, Ірини Тетері, Віоліни Ситнік, Тетяни Новацької-Тітаренко, Віталіни Макарик, Микити Гайдамака, Ірини Ралко  про перші побачення. Вони такі справжні, несподівані та різноманітні. Всі оповідання розкажуть читачу про юних дівчат, які не знають, як вбратися на перше побачення, про не впевнених в собі хлопців, які соромляться зізнатись у своїх почуттях, про непорозуміння з  найкращими подругами, про невдалі жарти над однокласниками.  Оповідання приємно дивують несподіваними поворотами сюжету, реалістично передають характери підлітків. Звичайно, тут буде багато романтики, поцілунків – перші побачення такі чарівні та незабутні! 

«Така любов. Прозобукет» (Київ : Академія, 2017. – 159 с.).  Автори – Ірина Мацко, Любов Загоровська, Надія Біла та Сергій Гридін уклали збірку оповідань для дівчат та хлопців про перші романтичні почуття, які виникають у  ніжному підлітковому віці. Вісім коротких оповідань про різноманітність емоцій, ситуацій, проблем. Життєві ситуації прописані настільки реалістично, що здається, ніби головні герої живуть десь поруч і тому реально співчуваєш їм.

То ж, фанатам підліткової літератури – сюди.

 

Не знаєш, що робити – йди до бібліотеки.

 «Гаррі Поттер і таємна кімната»

                                                 Джоан Роулінг