Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

"Київські каштани" Володимира Сидорука

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" представляє творчість художника з Київщини Володимира Сидорука

 "Київські каштани" Володимира Сидорука

Традиційно в останні вихідні травня столиця України - КИЇВ святкує свій день народження! Одне з найстаріших міст Європи вітають з 1538-річницею з дня заснування. Це місто яке не може не дивувати і яким не можна не захоплюватись. Тому Київ багато малюють, знімають, і про нього багато пишуть.

Серед тих митців, які захоплювалися чудовими краєвидами, архітектурою, парками, вулицями Києва був відомий український живописець ВОЛОДИМИР ФЕДОРОВИЧ СИДОРУК (03.01.1925 - 16.01.1997) - член Спілки художників України (1957), Заслужений художник України (1980), який входить до неофіційного списку ТОП-100 українських художників.

Володимир Федорович родом із міста Ржищів Київської області. У місті на пілонах місцевої церкви збереглися до 2000 зображень святих, київських князів Ольги і Володимира, виконаних у 1938 році ще 13-річним Володимиром Сидоруком. 

З 1939 по 1941 рік майбутній художник навчався в Республіканській художній школі імені Тараса Шевченка в Києві. Після війни жив у Івано-Франківську, де завідував декоративною майстернею і одночасно працював художником-постановником  музично-драматичного театру ім. І.Франка. Був художником-постановником вистав: "Украдене щастя" Івана Франка, "Тарас Бульба" Миколи Гоголя, "Назар Стодоля" Тараса Шевченка. У 1948-50 роках для музею М. Черемшини в м. Снятині художник написав картини "Марко Черемшина серед студентів Відня", "Панорама села Кобаки" та "Садиба Марка Черемшини".

У 1950 році живописець разом з сім'єю повертається на рідну Київщину і поселяється в Ірпені.

Митець працював, переважно, в галузі станкового живопису історичної тематики і пейзажного жанру. Особливе місце в творчому доробку Володимира Сидорука  займають тематичні твори. Живописця приваблюють легендарні події періоду Київської Русі, переможна боротьба українського народу на чолі з Богданом Хмельницьким. Зокрема, до 400-річчя від дня народження Б. Хмельницького  були написані картини - "Б. Хмельницький перед боєм під Жовтими Водами" (1969), "Б. Хмельницький зустрічає московських послів хлібом і сіллю" (1976), "Хмельницький, Кривоніс, Гонта в боях під Львовом" (1977), "Б. Хмельницький в боях за Кам'янець-Подільський" (1979) та інші.

Митець пише картини, присвячені життю Тараса Шевченка. Паралельно з цим створює абстракціоністські полотна, відмічені надзвичайно красивим і складним колоритом і нерозгаданим, завуальованим змістом.

Багато картин Володимир Сидорук  присвятив улюбленому Києву. Своє бачення міста він висловлював за допомогою декоративного, насиченого і одночасно витонченого живопису.

На виставці 1995 року в Українському Домі було представлено 375 робіт художника. 2003 року у Ржищеві відкрито музей Володимира Сидорука та започатковано премію його імені. Картини художника зберігаються в  багатьох державних музеях України, в приватних колекціях в Україні і за кордоном, і користуються великим попитом у колекціонерів.

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" пропонує переглянути картини  Володимира Сидорука, присвячені Києву.

 

Світлана Нікольська

головний методист КЗ КОР КОБдД