Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

За потаємними лаштунками Національної опери України ім. Т. Г. Шевченка

31 жовтня 2019 року працівники відділу естетичного виховання КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» (генеральний директор: Зніщенко М. П.), разом з зразковим хореографічним ансамблем «ВеснАдія» (художній керівник: Устінова Н. В.), взяли участь у цікавій і захоплюючій екскурсії за потаємними лаштунками Національної опери України ім. Т. Г. Шевченка.

Гідом по Опері була людина, закохана в театр і віддана своїй справі,  Тарасенко Лариса Олексіївна. Екскурсія почалася від пам’ятника Миколі Лисенку, що на площі біля театру. До речі, ця площа є дахом технічних приміщень Опери. Пані Лариса розповіла про саму будівлю, її добудови та відбудову після Другої світової війни. Потім відвідали пошивний цех, де створюються костюми для вистав. Дізналися зі скількох шарів тканини складається балетна пачка, які різновиди бувають та скільки часу йде на  її пошиття. Також, пощастило зазирнути і в самі костюмерні.

 Цікамим стало і перебування за лаштунками самої сцени, де проходив монтаж декорацій до вечірньої вистави балету «Раймонда». Присутні дізналися про те, яка буває підлога на сцені, її розміри, і, що сцена побудована під кутом 4º.

Бельетаж захопив прекрасними інтер'єрами, кришталевими люстрами, венеціанськими дзеркалами. А ви помічали під стелею прізвища відомих композиторів? Тож, зверніть увагу!

В глядацькому залі пані Лариса розповіла про трагічні подїї під час Першої світової війни, які відбувалися в театрі; про те, як мистецтво могло вплинути на хід історії Другої світової війни. Також, відчули, як змінюється акустика театру під час опускання головної завіси; дізналися, як створюється резонанс і посилюється звук за рахунок декоративних елементів глядацької зали.  І була можливість зазирнути до оркестрової ями, яка одночасно може вміщувати 100 музикантів.

А на завершення, відвідали балетні класи, де була можливість поспостерігати за репетиціями артистів балету.

Екскурсія пройшла дуже цікаво та пізнавально завдяки пані Лариси.

У відділі естетичного виховання КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» всі бажаючі мають можливість більш детально ознайомитися з історією Національної опери України ім. Т. Г. Шевченка, з історією опери та балету, з репертуаром театрів та біографіями відомих артистів. Цю можливість надають чудові, яскраві книги з історії та розвитку українського і світового оперного і театрального мистецтва.