Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Шановні колеги, до Вашої уваги пропонуємо інформацію, як новопризначений міністр культури здійснив перший вихід в бібліотеку; про його бачення змісту роботи бібліотек, а також коментарі директора КЗ КОР КОБдД на відвидини бібліотек

 Координатор напряму «Книги та видавнича індустрія» Антон МАРТИНОВ: «Бібліотекам треба йти в технологічну епоху»

Вчора Антон Мартинов (https://www.facebook.com/antonio.martynov), координатор напряму книго- та видавничої індустрії офісу розробки стратегії гуманітарної політики при Міністерстві культури, молоді та спорту України, відвідав нашу бібліотеку. Зазначене міністерство сьогодні працює над державною стратегією розвитку бібліотечної та видавничої галузі. Пан Мартинов ознайомився з основними напрямами діяльності нашої бібліотеки, відвідав низку науково-дослідних і бібліотечних підрозділів, читальні зали, фонди, ознайомився з виставками, в тому числі нових надходжень. Особливий інтерес викликала діяльність Служби інформаційно-аналітичного забезпечення органів влади, Фонду Президентів України. Ознайомився з численною видавничою продукцією бібліотеки. Розглянули документальні та інформаційні ресурси бібліотеки, спеціальна увага була приділена аналізу користування фондами як в читальних залах, так і на електронних ресурсах, які активно використовуються читачами. Було обговорено діяльність бібліотеки щодо обслуговування читачів, як в читальних залах, так і через веб-сайт бібліотеки. Відбулася плідна розмова стосовно майбутнього українських бібліотек, і наукових бібліотек в тому числі.
Антон Мартинов запропонував бібліотеці подати своє бачення стосовно корпоративних зусиль і оптимізації її діяльності. Він розповів про основні підходи з розробки стратегії гуманітарної політики України і крізь призму свого досвіду й уявлення про те, як ця галузь має працювати, а також шляхом дискусії з ринком, читачами та міністром Володимиром Бородянським. Окреслюються пункти майбутньої «дорожньої карти». Він повідомив, що наразі влада намагаємося зрозуміти, які ресурси потрібні. Одне з завдань – сформувати запит на читання. Кількість читачів у світі постійно зменшується. Книжка конкурує з глобальними сервісами, які забирають час, що міг би бути витрачений на читання книг. Люди втрачають звичку читати в конкуренції з картинками та відео. Книга вже не ексклюзивний засіб, де можна брати інформацію. Її ексклюзивність втрачена, більшість інформації можна подивитися в Інтернеті, Як вийти з цієї ситуації? Одним із елементів вирішення може бути розробка системи промоції читання - перетворення бібліотек в інноваційні культурні мультифункціональні центри, які забезпечать потреби людей, виконають комунікаційну функцію. Це збільшить кількість відвідувачів. До наукової бібліотеки має бути особливий підхід. Не забуваємо, що читання переходить у цифровий формат, тому будемо паралельно розвивати цифрову бібліотеку. Для соціально важливих проектів існує система підтримки у вигляді грантів від Українського культурного фонду. Це гарний інструмент. Наше завдання – навчити і виростити новий менеджмент, який відповідатиме сучасним реаліям. Бібліотекам треба йти в технологічну епоху.
Зустріч пройшла в дружній, діловій і конструктивній атмосфері.

За матеріалами:  Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського

 

Євротур бібліотеками

 Переглянути