Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Літературна година «Кохання Пантелеймона Куліша» - з досвіду роботи Баришівської централізованої бібліотечної системи Київської області

 

Літературна година «Кохання Пантелеймона Куліша»

(з досвіду роботи Баришівської централізованої бібліотечної системи Київської області)

Могут¬ній майстер української мови й

 творець українського правопису, благородний поет «Досвіток», 

           перекладач... має право на велику повагу і вдячність» 

(М. Коцюбинський)

 

8  серпня в Баришівській центральній бібліотеці для дорослих   Київської області проведено  літературну годину «Кохання Пантелеймона Куліша» до 200-річчя від дня народження. 

Пантелеймон Олександрович Куліш – український поет,прозаїк, фольклорист і етнограф, перекладач, критик,редактор, історик, видавець.

Саме Куліш був творцем українського алфавіту, одним із перших перекладачів Біблії українською мовою, автором першого українського роману…  Директор ЦБС Г.В.Пацаловська у своєму виступі зазначила, що 

творчість Куліша, пов’зана з нашим краєм.  В оповіданні «Орися» описується село Війтівці (тепер село Поділля), річка Трубіж, легенди й перекази цього села. До наших днів дійшли назви місцевості «Турова круча», «Капцевичева гребля».

Присутні познайомилися з книжковою виставкою «Полум’яний патріот України», на якій  представлені видання письменника різних років та література про нього.  Г.В. Пацаловська зазначила, що прижиттєве видання П. Куліша «Чорна  рада» зберігається в Баришівці в  музеї Т.Г.Шевченка. 

 Закінчилась година переглядом фільму «Невгамовний Куліш» з телепроекту «Нового каналу» «Гра долі».

Зав. методично-бібліографічним відділом 

Баришівської ЦБС Київської області

Лавріненко Н.І.