Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Аматорський театральний молодіжний колектив «Стожари» с. Лукаші (з досвіду роботи Баришівської централізованої бібліотечної системи Київської області)

 

Свою діяльність коллектив «Стожари» розпочав у серпні 2014 року виставою М.Старицького «За двома зайцями». Актори – жителі села Лукаші, різного віку, професій, вподобань, але всіх їх об’єднує любов до театру, до гри на сцені. Звичайно, всі мали основну роботу, в багатьох були сім’ї,  але любов до мистецтва була настільки сильною, що весь вільний час присвячували репетиціям. Ролі вивчали назубок,  ретельно відпрацьовували мізансцени, в уяві малювали образи своїх героїв, їхні характери.

Зусилля не були марними: вистави завоювали визнання сотень вдячних глядачів.

 Режисер колективу «Стожарів» – завідуюча бібліотекою-філіалом с.Лукаші Наталка Петрівна Балабан.

 В репертуарі  --   вистави  О. Коломійця «Фараони», І.Нечуй-Левицького «Кайдашева сім’я», М.Кропивницького «По ревізії», В.Канівця «Віддавали батька в прийми», М.Гоголя «Майська ніч або утоплена» та інші. 

В 2015 році колектив зайняв 2-е місце в обласному огляді-конкурсі театральних колективів  «Театральна палітра Київщини», дипломанти обласного конкурсу «ГА ШО ТЮ» (2016), учасник районних оглядів-конкурсів,  масових заходів в рідному селі. З нетерпінням вистав чекають у Баришівці та навколишніх селах.

29 червня 2018 року в Лукашівському будинку культури  з успіхом відбулася прем’єра вистави   Р.Куні «Номер 13».  Рей Куні – англійський драматург, актор, великий  майстер комедії, його п'єси перекладені більш ніж на сорок мов і грають їх в театрах всього світу. П'єса «Номер 13» удостоєна премії Лоуренса Олів'є в 1999 році, а в 2000-му визнана в Європі найкращою комедією.

Ролі виконували жителі села Лукаші: Юрій Бодак, Антон Журба, Ярослав Колесник, Микола Миколайович Панасюк, Олександр Руденко, Юрій Бутько, Вікторія Руда, Олена Кучмич, Анастасія Ященко, Інна Журба.

Одночасно вони були і гримерами і костюмерами, готували, придумували декорації.

Недоспані ночі, втома були дрібницями в порівнянні з тим, якою теплотою й вдячністю сприймали виступи глядачі.Довго не затихали аплодисменти  самодіяльним акторам. Багато жителів, які не змогли потрапити на спектакль просять його повторити. Ця неповторна зустріч з мистецтвом театру залишиться назавжди.

Зав. методично-бібліографічним відділом

 

Баришівської ЦБС Н.І.Лавріненко