Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Директорам районних, міських бібліотек та бібліотек ОТГ Київської області

 Шановні колеги!

 

До 100-річчя Української народної революції та в світлі останніх подій  військового протистояння України і Росії, анексії АР Крим, окупації Луганської та Донецької областей України російським агресором,  "Історичний лікбез" КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" презентує книги, що  розкривають сутність політики кремлівсько-московського каганату; чінгізідсько-татарське походження москвина-москаля; мову і літературу москвина, ледарство і волоцюзство, безвласність і злодійство москвина; його жорстокість, рабство і деспотію, а також про державний лад і загарбництво москвина.

До Вашої уваги, шановні користувачі сайту КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей", пропонуємо книгу-дослідження українського дослідника, науковця Павла Штепи під влучною назвою "Московство". Книга  вміщує 872 сторінки автентичного видання, на архівних джерелах, що були оприлюднені в Торонто (Канада) у 1968 р. У 2015 році історичне дослідження Павла Штепи під назвою "Московство" було видане видавництвом "ФОП Стебеляк" без скорочень у книжковому варіанті. В електронному варіанті "Московство" можна вивчити на сайті:  Народ.ру, ЛитМир - електронна бібліотека, бібліотека java, як в українському виданні, а для тих, хто не володіє державною мовою книга "Московство" подано московською мовою.

Повне інформаційне джерело "Московство" належить видавництву "ФОП Стебеляк".

Буквально із "Вступу" допитливий читач порине у часи, де "ще за передісторичних часів до північно-східного кутка примандрував з Азії маленький, дикий, угро-фінський народець, що відставав від культурного розвитку людства на багато сторіч… Наприклад, свою літературну мову  почав  творити доперва в ХІХ сторіччі (від А. Пушкіна (1799-1837), отже на 800 років пізніше за українців. Та А. Пушкін не був московітом за походженням. А. Пушкін мав: муринську, німецьку, волоську кров".

В розділі московська література на 33 сторінці читач довідається, що московську літературу створювали чужинці від А. Пушкіна, особи українського походження, від М. Гоголя до А. Ахматової, німці, євреї від         Е. Багрицького до Б. Пастернака; татари від Ф. Достоєвського, Тургенєвих до Карамзіна; півполяки від М. Нєкрасова до Д. Мережковського, а також французи, грузини, шотландець М. Лермонтов, італієць Ф. Тютчев, півтурок    А. Жуковський та представники багатьох інших національностей.

В. Бєлінський у "Літературних снах" писав, що "Всілякі балачки про рівновартість московської літератури з європейською треба вважати за  порожнє базікання, або за маячення чванливості".

В. Розанов у праці "Апокаліпсіс нашего времені" московську літературу характеризує як "література, що перевищила всі літератури своєю огидною безсоромністю та нахабством".

Це також маленька часточка характеристики московської літератури. Як вирок цій мові звучить вислів Н.Трубецького "Аж до ХІХ ст. москвини не мали  граматики своєї мови".

Павло Штепа наводить докази, що характеризують московство, яке існувало у "відокремленні від усього культурного світу. Угро-фіни не могли  розвинути у своєму дикому пралісі мову вищу за життя того пралісу. Татарська мова була значно багатша за угро-фінську".

Дослідник А. Пипін у праці "Історія слов'янської літератури" наголошує, що "українці обсадили в Московщині всі керівні посади. Вони митрополити, єпископи, вихователі царських дітей, учителі шкіл, міністри, науковці".          П. Штепа звертає увагу на те, що "Більшість московських істориків не згадують  нищення Києва Андреєм Боголюбським, а брешуть, що Київ зруйнували татари. А татари ж руйнували його 1240 року, через 70 років після Андрея, у 1169 році.

Українська  імперія ІХ-ХІІІ ст. була найбільшою державою в Європі.  Саме після спалення Києва Андреєм, московський історик В. Ключевський вважає рік 1169 роком народження Московської держави, бо у 1240 році татари не мали, що руйнувати в Києві.

Як бачимо, довгенька традиція ненависті Московщини до Києва.

Року 1237 Московщину завоювала татарська орда під проводом хана Батия. Татари були такими ж азіатами, як і угро-фіни і ця їх спорідненість  призвела до злиття обидвох народів в один  московський.

Читаючи книгу П. Штепи "Московство", у кожного свідомого пошукача історії відбудеться трансформація свідомості та гідності щодо своєї приналежності до української нації, до української мови, до українських витоків джерел культурної спадщини.

 

Також звертаємо увагу користувачів "Історичного лікбезу" на те, що  цікавої літератури з даної тематики можна отримати за адресами видавництв, що подається списком нижче.

 

Книги Видавничої фірми «ВІДРОДЖЕННЯ»

можна придбати по перерахунку:

Видавнича фірма «Відродження»

(82100, м. Дрогобич Львівської обл., вул. Т. Шевченка, 2. Тел.: (03244) 2-17-94).

р/р 26006319810390 у Дрогобицькій філії АТ «Кредит Банк (Україна)».

МФО 325202. ЗКПО 22407558

з поміткою у платіжці: за (вказати кільк.) прим. книги (вказати назву книги);

 

Отримати поштою:

замовити книги можна за адресами та телефонами –

1. Бабик Ігор (тел./факс у Львові: (0322) 40-59-39): а/с 10480, м. Львів-49, 79049;

2. Надія Волянська (тел. у Дрогобичі: (03244) 2-17-94): 82100, м. Дрогобич

Львівської обл., вул. Т. Шевченка, 2. ВФ «Відродження»

по електронній пошті –

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. (тема: books)

придбати в книжковому магазині ТОВ «Книгарня «Сяйво» (вул. В. Васильківська, 6. Тел.: 235-61-44)

 

Будьмо разом!

Свій до свого — у єдності сила: наша і нашої держави!