Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

"Історія становлення Української Державності на сторінках книг" : книжкова виставка-хронологія

Цикл заходів з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917–1921 років, метою яких є вшанування традицій боротьби за незалежність і соборність України, КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" продовжує презентацією віртуальної книжкової виставки-хронології "Історія становлення Української Державності на сторінках книг". На віртуальній виставці представлені книги, які висвітлюють різні аспекти творення Української державності 1917–1921 років та розповідають про те, якою була революція, про політичних діячів та лідерів, які формували ідеологію революційних подій 1917–1921 років. На виставці представлені також книги, які проводять паралелі з сучасними подіями. Інформація про публікації в періодичних виданнях та збірниках представлена в електронному каталозі КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей"


Скоропадський П. Спогади: кінець 1917 – грудень 1918 / [упоряд. І. Гирич ; післямова: Я. Пеленський, І. Гирич, Г. Папакін ]. – Київ : Наш формат, 2016. – 480 с.

У пронизливих спогадах постають буремні роки революції і громадянської війни та особиста драма Павла Скоропадського, який за влучними словами В`ячеслава Липинського, став українцем, тільки переставши бути гетьманом. Але, на жаль, було вже пізно: Україну охопив червоний морок з півночі.

Отт-Скоропадська О. Остання з роду Скоропадських / О. Отт-Скоропадська ; [пер. з нім. Г. Сварник]. – 2-е вид., допов. – Львів : Літопис, 2013. – 556 с.

Спогади наймолодшої доньки Гетьмана України Павла Скоропадського охоплюють період від 1919 року до кінця Другої світової війни. Розповідь про життя родини в Німеччині після війни також містить цікаві історичні екскурси.

Коваль Р. Отаман Зелений : іст. нарис / Р. Коваль. – Київ ; Вінниця : Іст. клуб "Холод. Яр" : Держ. картогр. ф-ка, 2014. – 560 с. – (Серія "Отаманія XX століття")

У книзі йдеться про отамана Дніпровської повстанської дивізії Зеленого (Данила Терпила), його драматичні стосунки із Симоном Петлюрою, боротьбу проти Червоної армії та денікінців у 1919 році та боротьбу зеленівців на початку 1920-х років. Події відбуваються в Києві та на території сучасних Київської, Чергігівської, Вінницької, хмельницької та Львівської областей.

Горліс-Горський Ю. Холодний Яр : спогади осавула 1-го куреня полку гайдамаків Холодного Яру / Ю. Горліс-Горський. – Київ ; Вінниця : Іст. клуб "Холод. Яр" ; Держ. картогр. ф-ка, 2010. – 501c.

Документальний роман розповідає про героїчну боротьбу за українську державність, про козацьку Холодноярську республіку. Події відбуваються на теренах сучасних Черкаської, Кіровоградської та Вінницької областей, у Києві, Полтаві й на території тодішньої Польщі.

Шурхало Д. Українська якбитологія. Нариси альтернативної історії / Д. Шурхало ; [під заг. ред. К. Галушка]. – Харків : Кн. клуб "Клуб сімейного дозвілля", 2017. – 400с.

Це – перша науково-популярна книжка в жанрі альтернативної історії, що простежує варіанти та шляхи, якими могла би піти історія нашої держави, якби не зазнала тих чи інших карколомних випадковостей, що впливали на розвиток та становлення України.

Революція, державність, нація: Україна на шляху самоствердження (1917–1921 рр.) : матеріали Міжнар. наук. конф. (м. Київ, 1-2 червня) / [упоряд.: В. Верстюк (відп. ред.), В. Скальський, Г. Басара-Тиліщак, В. Бойко ; редкол.: В. Смолій (голова), В. Верстюк, Марк фон Гаген та ін.]. – Київ ; Чернігів : Сівер. центр післядиплом. освіти, 2017. – 544 с.