Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Великдень

 В КЗ КОР «Київська обласна бїблїотека для дітей» орзанізовані книжково-предметні виставки-інсталяції, присвячені циклу заходів до святкування найдавнішого християнського свята, Великодня - Воскресіння Ісуса Христа. 

На теренах України святкувати Великдень, як Воскресіння Ісуса почали ще наприкінці першого тисячоліття, із часу запровадження християнства.

Свято Великодня в Україні символізує загальне відродження та оновлення світу. Збереглося багато звичаїв та обрядів, котрі здійснюються й досі, проте не мають прямого зв'язку з християнством.

А тепер познайомимось з обрядами, що є передумовою Великодня.

До Великодня віруючі готуються впродовж семи тижнів Великого Посту. Ці сім тижнів називаються «седмицями». Останній тиждень перед Великоднем називається Страстна Седмиця (Страсний тиждень).

У ніч Воскресіння Христа проводиться святкове богослужіння (Великодня Заутреня і Божественна Літургія), святяться паски, яйця та інші страви. Багатий великодній стіл — символ небесної радості і символ вечері Господньої.

Великодня Служба Божа триває всю ніч. Казали, що «під Великодню неділю не вільно спати», бо «той, хто спить, своє щастя проспить».

 Після святкового сніданку наші пращури влаштовували гучне гуляння з іграми, гойдалками та хороводами під народну музику. А на гойдалках каталися всі, хто хотів позбутися гріхів та різних напастей.

Великодні свята закінчуються поминанням мертвих — молитвою і тризною «на гробках».

З літератури, представленої на інсталяціях, виставлених в залах КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей»,  користувачі зможуть  дізнатися про традиції святкування Великодня, про атрибути свята: писанки, крашанки, дряпанки, мотанки і крапанки, а також знайти рецепти для виготовлення пасхальних страв…

На Великдень всі дітлахи мають веселитися, щоб потім не сумувати весь рік.

Чекаємо на вас у КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» на заходах присвячених Великодню.