Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Читання з пелюшок

 Читання з пелюшок

Книги — це найбільш прямий канал "увімкнення" родової пам'яті, тобто передачі культурної спадщини від покоління до покоління.

Любов до книги, начитаність, літературний смак — це показники культурної, загально розвиненої, високоморальної особистості. Тож варто змалку долучати дітей до світу книг.

Завдання дорослого — допомогти дитині усвідомити, що книжка є одним із засобів пізнання нового, а художнє слово — високим мистецтвом.

Спочатку слід навчити дитину слухати, говорити, сприймати, розуміти мовлення інших, а лише потім — читати й писати.

Найкращий спосіб виховати активного читача — власний приклад. Дорослі мають самі читати книги, показувати, як поводитися з ними: розглядати обкладинку, прочитувати назву і автора, обережно гортати сторінки, уважно роздивлятися ілюстрації тощо.

У малюка має бути сформована потреба пізнавати навколишній світ і себе, шукати відповіді на свої "чому" самостійно І з допомогою дорослого, спілкуватися з людьми, природою, мистецтвом.

Переглядаючи разом з дорослим цікаву книгу, вже в ранньому віці малюк звертає увагу не лише на зображення, а й на тексти, а в них на слова і літери. У нього виникає бажання "читати", наслідуючи дорослого. Малюк може самостійно взяти книжку (навіть "догори дриґом") і, водячи пальчиком по тексту, -"читати” улюблену казку чи вірш, відтворюючи їх з пам'яті.

Відомий дитячий письменник Всеволод Нестайко стверджував: якщо діти не читатимуть якісної україномовної літератури, то "не стануть українцями і їм незалежність буде до ґудзика".

Дошкільне дитинство — це саме той час, коли варто долучати малюка до книги. Йдеться не про навчання дітей читання, а насамперед про формування пізнавального інтересу до цього процесу, вміння та бажання працювати з книгою, виховання культури читача.

Подавайте добрий приклад: багато читайте для себе і для дітей, ходіть разом до бібліотеки, в книжкові крамниці, пропонуйте дитині самостійно обирати книжки, цікаві їй.

Спеціалісти КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" допоможуть підібрати книги відповідно до індивідуальних особливостей Вашої дитини.