Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Веселі Андріївські вечорниці у Тарасівці Броварського району Київської області

 

Веселі Андріївські вечорниці у Тарасівці Броварського району Київської області  

На Святого Андрія у дівчат велика надія.

Народна приказка

 

«А на наших вечорницях і сумний розвеселиться, жарти, пісні, небилиці – гарні будуть вечорниці!», - пообіцяли на початку святкового заходу читачі Тарасівської бібліотеки-філії Броварської РЦБС – Тарасівського НВК Броварського району Київської області.

12 грудня вихованці гуртка «Юні музеєзнавці» КЗ БРР «Броварський районний центр патріотичного виховання учнівської молоді» гостинно приймали у шкільному краєзнавчому музеї місцевого НВК усіх охочих побувати на веселому та захоплюючому дійстві – Андріївських вечорницях, які підготували разом зі своїм керівником Т.В. Юшковець та завідуючою Тарасівською бібліотекою-філіалом № 34 Броварської ЦБС Г.В.Науменко. Крім учнівської молоді, народні вечорниці відвідали їхні батьки, педагоги, голова Жердівської сільської ради Т.П. Зубко та методист БРЦПВУМ В.І.Глей. На запрошення дітей завітали на вечірку також і захисники України, учасники АТО: Таран А.А., Зінченко Є.О., Герасименко І.В., Кочін А.В. та        Сидоренко Ю.А. 

Народні гуляння проходили цікаво, часом непередбачувано і дуже весело. Дівчата, як ведеться на Андрія, ворожили на «щастя-долю», готували головний символ свята – калиту. Хлопці ж, позалицявшись до дівчат та отримавши «на горіхи», разом з ними співали українських пісень, грали в гру «На бажання»,«Золоте яблучко», розповіли гумореску Павла Глазового «Як вареники варили кум і я», та, традиційно, кусали калиту - «щоб насититись енергією на увесь рік»

Прагнення кожного українця – спокою на рідній землі, було висловлено у завершальній пісні «Ми – за волю, ми – за мир!» та виступах запрошених гостей.

Продовжилися посиденьки частуванням учасників Андріївських вечорниць традиційними українськими стравами: пиріжками, налисниками, смачнющими варениками, які дбайливо та «з любов’ю» приготувала бібліотекар Галина Валентинівна Науменко.