Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Штрих до портрета

 

Штрих до портрета

(З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

 

 

25 серпня ми вшановуємо  двох відомих українських  письменників, які народилися в один день, але не в один час – Павла Загребельного та Володимира Дрозда.

Мало хто може зрівнятися із Павлом Архиповичем Загребельним у його фантастичній працездатності. Майже 50 років він писав прозу, публіцистичні статті і працював до свого останнього часу. Його називали «живим класиком» та «патріархом української літератури». Його твори давно стали класикою української літератури і входять до шкільної програми. За сценаріями Загребельного знято 7 художніх фільмів. Письменника вирізняла колосальна працездатність, феноменальна ерудиція та винесене з концтабору уміння бути вільним попри усі обставини. Саме ця риса допомогла Павлу Загребельному залишитися самим собою в епоху «застою» і захистити багатьох «шістдесятників» від тоталітарного тиску. Загребельному вдалося наблизити історію до сучасної людини, виписати історичні події такими, що примушують аналізувати світ навколо. «Його твори з історії України перевернули уявлення про минуле, змусили робити проекцію на сьогодення і повернути відчуття причетності до творення історії сьогоднішньої», – переконана лауреатка Шевченківської премії 2005 року  Марія Матіос.

Найвідоміші твори письменника:       

«Диво», «Первоміст», «Смерть у Києві», «Євпраксія», «Роксолана», «Я, Богдан» (Сповідь у славі), «Розгін», «Південний комфорт», «В-ван», «Гола душа», «Безсмертний Лукас», «Ангельська плоть», «Тисячолітній Миколай», «Юлія».

Володимир Григорович Дрозд (1939–2003)  став відомим завдяки своїм романам, повістям і оповіданням, які зачіпали глибокі та складні теми людського буття. Його творчість характеризується увагою до психології героїв, складними сюжетними лініями та використанням алегорії й символіки. Важливі теми, які він висвітлював у своїх творах, включають питання свободи, влади, моральності та життєвого вибору.

Серед найвідоміших творів Володимира Дрозда — романи "Самотній вовк", "Листя землі", "Спектакль", "Ірій", «Земля під копитами», «Крик птаха у сутінках», «Три чарівні перлини», романи «Ритми життя», «Катастрофа», «Дорога до матері», «Люди на землі», «Новосілля», а також низка оповідань та повістей, таких як "Злий дух. Із записок старого рибалки" (1991) та інші. Вершиною його творчості стала незавершена багатотомна епопея «Листя землі: Книга даль і днів минущих» – справжня енциклопедія історії рідного краю за останні більш як сто років, побудована виключно на записаних автором спогадах жителів Чернігівщини та Київщини. Саме за «Листя землі» Володимир Дрозд був відзначений Шевченківською премією в 1992 р.

Його творчість вплинула на розвиток української літератури та надихнула багатьох письменників наступних поколінь. Володимир Дрозд залишив помітний слід у літературному житті України, і його твори продовжують читати та досліджувати сьогодні.

В фонді Обухівської центральної публічної бібліотеки є достатньо літератури, щоб ознайомитися з життям і творчістю цих двох  письменників. В наявності є  майже всі їхні твори. А в читальному залі бібліотеки функціонує виставка – вшанування «100 років Павлу Загребельному та 85 років Володимиру Дрозду. Тож запрошуємо до бібліотеки!

Л. Храпач – завідувачка Обухівською центральною публічною 

                     бібліотекою для дорослих Обухівської міської ради