Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Інформаційно-бібліографічне заняття «Довідкова література. Словники»

 

Матеріал поданий без змін

 

Люби рідне, вивчай українське

(З досвіду роботи Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Броварського району Київської області)

Ми – українці. Живемо у вільній і незалежній державі – Україні. Розмовляємо рідною державною українською мовою. А мова у нас красива і багата, мелодійна і щира, як і душа українського народу. 

Традиційно, до Дня української писемності та мови, в читальному залі Баришівської бібліотеки для дітей Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради зібралися маленькі читачі- учні 4-А класу Баришівського ліцею Баришівської селищної ради разом з учителем М.О.Дяченко на інформаційно-бібліографічне заняття «Довідкова література. Словники», яке провела Оксана Вовк, провідний бібліограф .

Першим критерієм який характеризує мову її багатство це словниковий запас. Саме слова є тими цеглинками з яких складений величний храм нашої мови. Ось як влучно сказав український поет Д. Білоус: «В джерелах слова – душі криниця».

А далі діти відправились до країни слова, а себе до словників, які є «словесними» прихисниками і оберегами. Діти дізналися, що словники з’явилися за часів Київської Русі і називались вони «Словники незрозумілих слів», а в ХVI ст. слова словниках стали розташовуватись за алфавітом і називали їх «азбуковниками». 

У наш час словників дуже багато: тлумачні, орфографічні, іншомовних слів, синонімів, антонімів, юридичні, політичні, електронні та інш. Присутні із цікавістю переглядали словники, які є в бібліотеці та слухали розповідь Оксани Миколаївни для чого вони призначені та як ними користуватись. 

Підсумком зустрічі стала вікторина «Мовне намисто» та презентація книжкової експозиції «Скільки музики в цій мові, скільки сонця в кожнім слові».

Завідуюча Баришівською бібліотекою для дітей

Баришівської ЦБС

Ольга Биба