Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Вклоняємось захисникам і захисницям»

 

Матеріал поданий без змін

 

Вклоняємося  доземно українському воїнові.

(з  досвіду роботи закладів культури Кагарлицької міської територіальної громади )

 

14 жовтня – знаменна дата, яка щорічно переповнює гордістю та хвилюванням серця мільйонів українців. 

В цей  день  ми  відзначаємо    чотири  великих свята: День захисників і захисниць України, День святої Покрови Пречистої Богородиці, 80 річницю створення Української повстанської армії (УПА) та  День Українського козацтва.

І нині Пресвята Богородиця оберігає українських захисників, чоловіків та жінок, які, так само, як наші пращури, стоять на захисті рідної землі,  суверенітету, територіальної цілісності й недоторканості держави, миру та спокою нашого народу.  

Сьогодні ми складаємо глибоку шану всім, хто боронив та боронить честь рідної землі, свободу і незалежність Батьківщини, мужньо стоїть на захисті нашої держави.   Ми вклоняємося подвигу тих, хто віддав своє життя в ім’я свободи України, мужньо захищаючи рідну землю, та всім, хто несе військову службу в зоні бойових дій, їхній відданості українському народові, незламній силі волі та героїзму.

Працівники закладів культури, учасники художньої самодіяльності, користувачі бібліотек  взяли участь   онлайн  у соціальній мережі фейсбук  у флешмобі «Привітай захисника»,   долучились текстовими, віршованими, пісенними    вітаннями  для  наших захисників.  

Ставівський СБК презентував відео вітання  з  музичними номерами народних аматорських колективів «Став”яночка» (керівник А. Климак), «Берегиня» (керівник В. Фундамент),  Майї Лавришиної, вірші  від    дітей, а Галина Загородня звернулась з  молитвою до захисників у  сільському Храмі. 

Черняхівський СБК презентував відео вітання, в якому взяли участь гурт «Іпомея» (керівник В. Черкевич)  з піснею «Всипте, хлопці, москалям», Каріна Рудь з піснею «Прошу в неба», а також віршовані вітання прозвучали  від учасників художньої самодіяльності Б. Дяченко, Т. Кудас, Р. Нечипоренко, К. Роєнко, В. Черкевич, А. Осадчої. 

Змістовним і проникливим  було відепривітання від учасників художньої самодіяльності  Горохуватського СБК у виконанні Каміли Кобрин, Іванни – Жасміни Янголь, Олександри Чорноус, Дарини Новосілецької. А працівники Мирівського СБК та бібліотеки спільно з учасниками художньої самодіяльності поряд з віршованими вітаннями виконали пісню «Ой  у лузі червона калина похилилася». Також Лілея Шабатіна показала майстер – клас із виготовлення оберегів для захисників у вигляді ангелочків. 

Від Шпендівського  СБК прозвучали  пісенні вітання «Їхали козаки», «Ой у лузі червона калина»  у виконанні   аматорського колективу «Народне джерело» (керівник О. Дишлева).

Від учасників    Халчанського СБК  прозвучали текстове та пісенне вітання у виконанні художнього колективу «Червона калина» (керівник Є. Процюк), а від Демівщинського СБК пісенне вітання «Соколоньки» у виконанні А. Купрієнко та К. Головченко. 

Слобідський  СБК та бібліотеки    привітав захисників від користувачів бібліотеки, продавчині   в магазині та учнів школи; Кадомський СБК – від працівників культури та користувачів бібліотеки. 

Долучились до вітань зі своїми користувачами бібліотекарі філій Мирівська сільська бібліотека Ірина Кошева,  Шубівська сільська бібліотека Галина Рупенко, Антонівська сільська бібліотека Наталія Крутько,  а також користувачі Липовецької сільської бібліотеки.  У їх виконанні прозвучали патріотичні вірші  подяки та підтримки воїнам – захисникам. А в Горохівській сільській бібліотеці захисників привітали  Руслан Заїка, завідувач ФАПом, Юрій Лепесій,  працівник з благоустрою старостівського округу. 

У бібліотеках влаштовано наочні форми популяризації книги, зокрема  книжкові виставки  «Вклоняємось захисникам і захисницям», «І понесе луна козацьке слово» (центральна бібліотека), «Героям слава – кажемо по праву, бо струм козацький в генах не згасає!» (філія №18 Черняхівська сільська бібліотека), «Козацькому роду нема переводу» (філія №11 Ліщинська сільська бібліотека) тощо.  Слобідська сільська бібліотека презентувала книжкову виставку «Це, мій сину, твоя Україна». 

Філія №1 Дитяча бібліотека провела тематичну годину «Слава козацька вічно жива» за участю  представників сектору Кагарлицького  бюро правової допомоги Білоцерківського міського центру з надання БВПД Л. Хамки, Ю.Лісового   та наукового співробітника Кагарлицького історико – краєзнавчого музею І. Мироненко.  

Центральна бібліотека Публічної бібліотеки відділу культури Кагарлицької міської ради  провела акцію «Подаруй тепло свого серця"  зі  збору  смаколиків (печиво, вафлі, цукерки, чай, кава, згущене молоко, цукор тощо)   для захисників,   до якої долучилися користувачі,  працівники культури  та жителі громади. Користувачі – діти намалювали малюнки, виготовили   паперові голуби миру  в техніці оригамі з побажаннями  захисникам   та написали їм лист. 

То ж нехай щира любов до України, народна повага і підтримка надають всім захисникам нашої держави сил у благородній справі служіння Батьківщині, встановлення миру та спокою на рідній землі.

Усі відеопублікації можна переглянути за посиланнями за назвою бібліотек – філій  або  сільських   будинків   культури, клубів   у соціальній  мережі фейсбук   на  їх сторінках.    

 

Антоніна Коршунова,

провідний методист ОМЦНТКОР

відділу культури Кагарлицької міської ради