Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Книжкова виставка «На хустки Україна багата»

 

Матеріал поданий без змін

 

Всесвітній День української хустки

 

 (З досвіду роботи КЗ «Публічна бібліотека» Вишневої міської ради Бучанського району Київської області)

 

Одягнеш хустину і ти - справжня жінка ,

Бо ти з України і ти - українка .

А наша хустина - жіноча прикраса 

Із роду до роду , не втрачена часом .

У ній і традиції , в ній і культура , 

Хустки є для свята і є для зажури ,

Хустина , як пісня , легка і крилата ,

Як мамина ласка , як батьківська хата 

 

7 грудня – Всесвітній День української хустки. Сьогодні не часто можна побачити на сучасній жінці хустку. А дарма, адже хустка це символ нашого народу, вона оберіг, що символізує любов та свободу, вірність традиціям і патріотизм, Свято української хустки сприяє збереження та відродженню український традицій.

Дівчата та жінки раніше носили хустку впродовж усього року. При цьому вона була обов’язковим головним убором заміжньої жінки. Хустка була ознакою соціального стану жінки: молодиці носили білі або яскраві хустки, старші жінки – темні, вдови – чорні. Вона також свідчила і про рівень достатку родини, адже заможні жінки покривали голову хустками із дорогих тканин, бідні – із дешевших.

З нагоди свята в КЗ «Публічна бібліотека» Вишневої міської ради розгорнута книжкова виставка «На хустки Україна багата», яка познайомить вас з роллю яку відігравала хустка в обрядах українського народу. Матеріали цієї  виставки зацікавили, як старше покоління так і молодь.

Також в стінах нашої книгозбірні  пройшов  флешмоб "Зроби фото з хусткою в бібліотеці», до якого долучилися  наші прекрасні читачки, які неймовірно гарні у українських хустках.

Маємо надію, що українська хустка завжди буде в пошані та передаватиметься з покоління в покоління. Хай завжди українська хустка-берегиня береже тепло наших душ і живе вічно, як наша невмируща – Україна!

 

Оксана Бабич,

бібліотекар І категорії відділу обслуговування читачів

КЗ «Публічна бібліотека»  Вишневої міської ради,

Бучанського району Київської обл.