Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Історію ляльки-зернівки

 

Матеріал поданий без змін

 

Лялечка Зернівка

(З досвіду роботи Студениківської сільської бібліотеки Студениківської територіальної громади)

 

Зараз стали надзвичайно популярними різноманітні іграшки, зроблені своїми руками. Особливо цікаві ляльки мотанки та різні оберегові ляльки. І це не дивно. Адже ми потроху повертаємося до витоків своєї культури і національної ідентичності.  

У Студениківській сільській бібліотеці бібліотекар Мищенко Лідія розповіла працівникам культури Студентської громади  про історію ляльки-зернівки.

Ця маленька лялечка для наших предків була незвичайною магічною істотою. Щоб у будинку ніколи не було голоду, а сім’я була завжди сита, господиня щороку робила ляльку - зернівку. В основі ляльки був вузлик чи мішечок із зерном, зібраним із власного поля. Вміння робити цю ляльку та завжди вірити в хороший урожай передавалося у сім'ї із покоління в покоління. ЇЇ прикрашали барвистими стрічками та квітами. Зимою нею обережно гралися діти, тримали в теплі: на печі чи на припічку. А весною діставали зерно і висівали в землю. Урожай завжди був чудовий.

І це не дивно. Адже зерно в ляльці заряжалось неймовірно сильною і позитивною дитячою енергетикою! 

Працівники культури нашої громади не тільки з цікавістю прослухали історію ляльки Зернівки, а і з великим захопленням навчились створювати цю маленьку, але таку неймовірну лялечку.