Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

У читальному залі якої оформлено полицю–персоналію «Теодор Драйзер–майстер реалістичної прози»

 

Матеріал поданий без змін

 

ТЕОДОР ДРАЙЗЕР – МАЙСТЕР РЕАЛІСТИЧНОЇ ПРОЗИ

(З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

«Зрештою, головне в житті —це саме життя»

Теодор  Драйзер

Американський письменник Теодор Драйзер був знаковою фігурою в свiтовiй культурі  на рубежi XIX і XX століть. Він володів незвичайною працездатністю, безстрашно змінював амплуа прозаїка на амплуа драматурга і поета, переходив від коротеньких оповідань до масштабних романів, випускав репортажі, писав есе, нариси, резонансні статті, критикував, досліджував, розмірковував, аналізував, підводив підсумки в автобіографіях і мемуарах.

Народився Теодор Герман Альберт Драйзер   27 серпня 1871 року,  в невеликому містечку Терре-Хот у сім'ї німецьких емігрантів. Сім'я злидарювала, у пошуках кращої долі переїжджала з місця на місце, з однієї громади в іншу.

Навчання в парафіяльній школі стало справжньою мукою для сором'язливого тугодума, яким  був тоді письменник. Він рано почав заробляти на життя: був  продавцем газет, розносив білизну, працював у торгiвця залізними виробами й сам торгував у роздріб, підсобним робітником на залізниці,  посудомийником в одному iз ресторанiв Чiкаго. Так він проходив свої життєві «університети». Шістнадцятирічним юнаком Теодор приїхав у пошуках роботи до Чикаго. Рік навчався в університеті штату Індіана. 1894 року переїхав у Нью-Йорк. Працював репортером, писав для журналів Метрополітен, Харперс, Космополітен. Двічі був одружений: з Сарою Вайт та Хелен Річардсон.

Драйзер — письменник-реалiст.  Його мистецтво — мистецтво фактів та речей — будується на спогляданні за життям яким воно є. Разом з тим Драйзер і тонкий письменник-психолог. Книги Драйзера – віддзеркалення його бачення американського життя. Збудовані на фактологічності й натуралістичності подій, вони привертають увагу реалістичністю (подекуди - надмірною), багатством подробиць. Усі твори Драйзера мають виразно соціальну направленість. Вони засуджують світ фінансової наживи й розрахунку, де не лишилося місця людським почуттям. Письменник намагався показати, що в гонці за матеріальним ми забуваємо про вічне.

Великий американець Теодор Драйзер з тих письменників, яким судилося залишитися сучасниками майбутніх поколінь.

Найбільш відомі його романи: «Сестра Керрі», «Дженні Герхард», «Американська трагедія», «Титан», «Стоїк», «Фінансист», «Оплот», «Геній». Збірки оповідань: «Дванадцять чоловiкiв» (1919), «Кольори великого міста» (1923), книга віршів «Настрiй»(1926), «Галерея жінок» (1928).

27 серпня світова громадськість відзначає 150 років від дня народження письменника. Долучилася до святкування і Обухівська центральна публічна бібліотека для дорослих, в читальному залі якої оформлено  полицю – персоналію «Теодор Драйзер – майстер реалістичної прози» та проводяться огляди літератури про життя і творчість видатного письменника.

Л.Храпач ,

завідуюча Обухівською центральною

публічною бібліотекою для доросли

Обухівської міської ради