Київська обласна бібліотека для дітей
Київська обласна бібліотека для дітей

Всесвітній день океанів

 Чи знаєте ви, що наша планета Земля має секрети, які досі не розгадані? 

Один з таких секретів - таємничий світ океанів. Сьогодні науковці знають більше про поверхню Місяця, ніж про глибини світового океану! Тільки троє людей побували в Маріанській западині (найглибшій точці океану) тоді як на Місяць літали вже 12 сміливців!

Чи знали ви, що саме в океанах зосереджено 94% всього життя на Землі? Величезна кількість морських мешканців досі залишається недослідженою. А відкриття кожного нового різновиду морських тварин викликає ще більше запитань про таємниче морське життя. 

А ви знали, що в океані є водоспади? Так само, як у горах, тільки ці водоспади розташовані під водою. А чи знали ви, що корали мають сонцезахисний крем від ультрафіолетових сонячних променів? А те, що у водах світового океану розчинено майже 20 мільйонів тонн золота? 

Океани також приховують таємницю затонулих кораблів та скарбів! За приблизними оцінками, в його глибинах щодня можна знайти до мільйона тонн затонулого золота! Це дивовижно, чи не так? 

Тому в 1992 році в бразильському місті Ріо-де-Жанейро відбувся Міжнародний саміт, де було прийнято рішення встановити "Всесвітній день океанів", який тепер щороку відзначається у світі 8 червня. Це свято надихає нас дбати про океани та охороняти чистоту природи.

 

Океани – це дивовижні місця, які досі не розкрили нам усі свої таємниці. 

Дізнаваймося нове разом!