Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Звернення Президії громадської організації "Українська асоціація працівників бібліотек для дітей" до Міністра культури України Є.М.Нищука, щодо ліквідації Обухівської районної бібліотеки для дітей

"29" грудня 2016 року № 01-09/315

Міністру культури України
Є.М.НИЩУКУ
Копії: Голові Обухівської районної
державної адміністрації
О.В.ТУРЕНКУ
Голові Обухівської районної
ради народних депутатів
К.О.ШУШАКОВУ
Начальнику відділу культури,
національностей та релігій
Обухівської райдержадміністрації
Г.І.ЧУЛІ


Шановний Євгене Миколайовичу!

28. грудня 2016 року на Ваше ім'я було направлено звернення Президії громадської організації "Українська асоціація працівників бібліотек для дітей" з додатком фотографії фасаду Обухівського районного будинку культури обліпленого рекламними щитами орендарів.

Сьогодні 29.12.2016 року надсилаємо Вам вибрані добірки матеріалів із щоденної газети м. Обухова під назвою "Найкоротша газета Обухів-сіті однойменно громада".

Із добірки матеріалів видно чим займається районна влада, а також видно як влада і мер міста Обухів намагаються зберегти бібліотеку для дітей, мер міста особисто просить районну владу передати районну бібліотеку для дітей на повне її утримання із штатом бібліотечних працівників. Мерія м. Обухів Київської області готова платити орендну плату за приміщення бібліотеки, яке належить району.

Також із матеріалів цієї газети видно, що владі Обухівського району байдуже до долі бібліотеки, а також видно як районні керівники не беруть до уваги пропозиції мера м. Обухова і пропозиції міської ради...

Виникає питання на якій підставі у дітей Обухівщини забирають конституційне право доступу до знань, до інформаційних джерел?!

P.S. Громадська організація "Українська асоціація працівників бібліотек для дітей" чекає Вашої відповіді по нашому зверненню від 28.12.2016 р. № 01-09/ 314 та доповненні від 29.12.2016 № 01-09/315.


З повагою
Віце-президент ГО "Українська
Асоціація працівників бібліотек для дітей",
кандидат історичних наук,
заслужений працівник культури України
М.П.Зніщенко


* * *

Хроніки міста Обухова
НАЙКОРОТША ЩОДЕННА ГАЗЕТА ОБУХІВ-CITY І ОДНОЙМЕННОЇ ГРОМАДИ


Ситуація довкола Будинку культури, районної бібліотеки і такого самого музею продовжує набирати обертів. Позірно не динамічна вона, втім, крутиться мов та дзига напівсферами нервів і очікувань. Працівників вищевказаних закладів, перш за все. Ми отримуємо листи і рефлексуємо на них. Що відбувається довкола спроб в той чи інший спосіб чи не приватизувати (?) як мінімум, три приміщення? Спробуємо відповісти на це питання на матеріалі з дописів наших читачів, частина котрих воліла залишитися інкогніто.

Отже, за їх інформацією, 20 грудня 2016 року на сесії Обухівської районної ради було прийнято рішення у чотириденний термін передати бібліотечний фонд (запакувати всі книги від дорослих до малих, цит. авт) у село Старі Безрадичі.

Уявімо зараз, як два поверхи фонду Центральної районної бібліотеки (далі ЦРБ) намагатимуться достойно розмістити у сільській бібліотеці (потужність якої не розрахована на таку кількість книг та матеріалів). Також у ЦРБ мається її штатних одиниць, які без перебільшення втрачають роботу (ще й знову ж таки незаконними шляхами, якими і звикло керуватися керівництво району), - йдеться у листі читача “Хронік”.

Він переконаний, що йдеться, перш за все, про знищення бібліотеки (причина - район там хоче розмістити ІДНАП).

Слово «знищення» є основною характеристикою діяльності, а точніше бездіяльності діючого начальника відділу культури Обухівської РДА Чули Галини Іванівни, яка особисто бібліотекарям сказала, цитата: «Я ще особисто дивитимусь, як ви збираєте звідси речі» (про апетити та одержимість цієї жінки знають чи не всі діячі культури і поза межами нашого міста та району), - переконаний дописувач.

Йдемо далі. 22 грудня 2016 року відбулася сесія Обухівської міської ради. Міський голова Олександр Левченко звернувся до депутатів з проханням включити до порядку денного питання про взяття в оренду приміщення, бібліотечний фонд та весь штат бібліотекарів ЦРБ, депутати підтримали. Дане звернення було надіслане до Обухівської райради. Після 5-ти годинної сесії, на якій було прийнято бюджет на 2017 рік міський голова разом зі своїми заступниками вирушили на засідання комісії з питань культури Обухівської районної ради,

Візит міського керівництва був неочікуваним для, відтак, присутні на засіданні ще дві години були змушені переливати з пустого в порожнє з такими персонажами як Шафаренко, Біяецький. Дві години представники районної влади ухилялися від конкретики і не дали жодної відповіді на конкретні запитання. Вертілися як воші на гребні, - повідомив інсайдер Хронік”.

23 грудня. Сесія Обухівської райради. Від міста знову збирається делегація, щоб відстояти бібліотеку: міський голова, заступники, працівники бібліотеки, активісти, у сесійній залі росте напруга, працівники культури. Виступає заступник міського голови, наголошує на тому, що Обухів готовий прийняти всі умови районного керівництва задля того, щоб зберегти бібліотеку. Зокрема, містом було запропоновано взяти в оренду бібліотеку хоча б на один рік, поки район знайде можливість фінансувати дану установу.

Район на чолі з паном Туренком мовчить, хоч і має бюджет на 2017 рік з дефіцитом у іб мільйонів. Повірте, люди, які хочуть зберегти надбання, історію і культуру чинитимуть так, як пропонує місто. Але дані дії району свідчать тільки про особистий меркантильний інтерес, - переконаний дописувач.

За його інформацією “депутати районної ради не змінюють юридичну адресу бібліотеки, але в оренду не віддають”.

Бібліотекарі покидають залу зі сльозами на - додає він.

За їх (бібліотекарів, прим, ред.) словами, ймовірно, бібліотеку переселять в село Ст. Безрадичі в якому, до речі, є своя сільська бібліотека.

- Причому керівники району наголошували присутнім, що бібліотеку «не закривають, а переводять» в сільську місцевість, при цьому відверто повідомивши про намір передати фонд районної бібліотеки для дітей в місто Українку, а фонд районної бібліотеки для дорослих - розформувати між сільськими книгозбірнями, - відзначили вони на сторінці Обухівської центральної районної бібліотеки.

У самих бібліотекарів виникає питання: чому «переводять за межі міста», чи це такий хід керівництва?

Вони самі прекрасно розуміють, що ці дії призведуть до знищення бібліотеки і її фонду. В будинку, де розташована бібліотека, знаходяться ще такі організації, як: Обухівський районний відділ культури, централізована бухгалтерія відділу культури, Обухівський районний краєзнавчий музей, відділ безоплатної правової допомоги. Коштів не вистачає чомусь тільки на бібліотеку, - зауважили вони у дописі.

Відтак, колектив бібліотеки звернувся до Обухівського міського голови Левченка О.М. з проханням допомогти в фінансуванні бібліотеки. Левченко О.М. згоден забрати бібліотеку на баланс міста тільки разом з усім штатом, фондом і приміщенням.

Але, оскільки приміщення бібліотеки є комунальною власністю Обухівської районної ради, бібліотеку місту не передають.

В наш час, коли в країні йде війна, та така складна економічна ситуація, більшість людей знаходяться за межею бідності, бібліотека залишається єдиним безкоштовним осередком культури, де людина може отримати інформацію, цікаву книгу, переглянути свіжий журнал чи газету, скористатись Дуже прикро, що більшість депутатів підтримала пропозицію керівництва, - зауважили в бібліотеці.

Обухівчани, не дайте знищити заклад культури заради майбутнього своїх дітей і онуків! - закликали її працівники.