Київська обласна бібліотека для дітей
Київська обласна бібліотека для дітей

День повітряної кулі

5 червня світ відзначає День повітряної кулі!

У 1783 році брати Монгольф'єр розробили першу повітряну кулю, яка піднімалася у небо за рахунок гарячого повітря. Вони хотіли подорожувати повітряним простором та побачити світ з висоти пташиного польоту! І, звісно, вони не уявляли своєї незвичайної кулі без пасажира!

Коли брати Монгольф'єр шукали хороброго добровольця для першого польоту, до них з'явився чоловік на ім'я Жан-Франсуа Пілатор – французький лікар, який дуже цікавився наукою та експериментами. Він чув про їх чудову кулю і дуже хотів стати першим пасажиром!

І ось настав день польоту. У січні 1784 року, Пілатор сів у повітряну кулю разом з братами Монгольф'єр. Це був дуже захоплюючий момент! Куля піднялася вгору, і вони побачили, як земля віддаляється від їх погляду все більше і більше.

Але раптом сталося щось несподіване: коли куля набрала висоту 15000 м. вогонь всередині кулі став гаснути, і повітря почало охолоджуватися. Куля почала швидко опускатися назад на землю! Це було дуже страшно.

Але Пілатор був сміливим та розумним чоловіком! Він швидко зняв свій вишиваний жилет і одягнув його на дерев'яну шпильку, яка тримала кулю. Жилет почав горіти і виділяти багато диму. Додаткове спалахування підняло кулю угору, і Пілатор врятував польот від катастрофи. 

Цей подвійний польот став великою пригодою і показав усьому світу, наскільки повітряні кулі є чудовим і корисним засобом транспорту. А хоробрий лікар Пілатор завдяки своїй сміливості та винахідливості став героєм свого часу!

Київська обласна бібліотека для дітей запрошує дорослих і маленьких читачів відзначити День повітряних куль разом з нами!

Сучасні енциклопедії, яскраві журнали та веселі пригоди літературних героїв повідають вам багато цікавих фактів про історію повітряних куль! Перші три читачика, що завітають до нас цього дня отримають яскраву повітряну кульку у подарунок!

Хай швидше настане той час, коли повітряними будуть кульки та поцілунки, а не тривоги!